Hétindító – 26. hét

Hamarosan itt a július

Hétfői könyvelői üdvözletem Mindenkinek! Remélem, ezen a héten sokan már a lábatokat lógatjátok, ennek ellenére igyekszem összeszedni, mire kell figyelnünk!

Bár a hét határidőszegény, muszáj előre gondolkodnunk!  Lassan itt az idő, felkészülni a bérszámfejtési feladatokra – mert azzal a negyedéves határidők miatt jó lesz, ha időben végzünk, és nem utolsósorban – így a nyár derekán – sokszor igen nehéz az információkat, iratanyagokat, jelenléti íveket beszerezni az ügyfelektől. A bérszámfejtés határideje július 12-e lesz.

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 12-re határidős!

A július hemzseg a határidőktől, így talán nem hiábavaló, ha összeszedjük előre, mivel is kell elkészülnünk határidőre, jelesül 07.22-ig:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések,
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges ( alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai),
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetleg értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés,
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés,
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése,
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

A fentieken túlmenően erre a hétre csemegének ajánlom az agrárkamarai vonalak rendbetételét, bevallás benyújtásokat, mert ezek fő szabály szerint 06.30-ra határidősek!

Mindezeken kívül javaslom lassan az adófolyószámlák kontrollját is megejteni, tekintve, hogy mostanra a nagy adóbevallások is feldolgozásra kerültek. Ott és ahol működik természetesen igaz ez a helyi adófolyószámlák egyeztetésére is, melyre az idén az elektronikus ügyintézés problémás bevezetése miatt külön kiemelt figyelmet kell szentelni, hiszen nagyon sok önkormányzat nem fogadja el így, vagy úgy a bevallást, illetve nem ott landolt az elektronikus bevallás, ahol annak kellett volna!

És persze lassan az újabb jogszabályváltozások hatásaira is fel kell készülni, tehát várjuk nyitott szemmel a mostanában elfogadott és elfogadásra kerülő törvénycsomagot, hogy fel tudjunk készülni az ebből eredő változásokra.

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!