Hétindító – 25. hét – Hónap zárás és átalányadózás – Suller Kriszta

Havi áfabevallás esedékes a héten. Szakmai kitekintő: 2024. évtől átalányadózó egyéni vállalkozók járulékbevallásának speciális kérdései

Hétindító – 25. hét – Hónap zárás és átalányadózás – Suller Kriszta

Mindenkinek kellemes nyári napokat kívánok, bár ezeken a napokon nekünk, könyvelőknek, még bőven van teendőnk! Az áfa bevallás mellett már a hónap zárás is figyelmet érdemel.

Áfa bevallási határidő

A hét második felére, csütörtökre határidősek a havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó befizetési kötelezettségek, nem megfeledkezve a kapcsolódó A60-as adatszolgáltatásokról és a különleges adózói kör esetleges bevallási és befizetési kötelezettségeiről (pl. alanyi mentesek EU beszerzései stb.).

Hónap zárás

Figyelemmel arra, hogy beköszöntött a nyár, jövő héten – a hónap utolsó hetében – idejekorán elkezdhetjük már az ügyfeleinktől a számfejtéshez szükséges iratanyagok, jelenlétek bekérését és előkészítését. A nulla adattartalommal rendelkező járulék bevallások esetleg már be is nyújthatók, felkészülve a jövő hónapban esedékes negyedéves hajrára!

Heti tipp – Egyéni vállalkozók átalányadózása

Az átalányadózás választására május 20-ig volt lehetősége az SZJA bevallásban minden egyéni vállalkozónak, aki a feltételeknek megfelelt. (Azokban az esetekben, ahol korábban is átalányadózó volt az adóalany és nem történt változás, természetesen nem kellett jelölni semmit a bevallásban.) Azok az átalányadózók, akik korábban már benyújtották az 58-as járulékbevallásaikat a normál, havi ütemben, most e-papír formájában kell, hogy kérjék a korábbi időszakra benyújtott bevallások törlését. Ezután intézkedniük kell az első negyedéves átalányadós 58-as bevallás pótlásáról! Azon esetekben, ahol már az átalányadózás választásának ténye alapján került sor az 58-as bevallás benyújtására, az első negyedéves bevallás több esetben hibaágon van, így ezekben az esetekben célszerű megnézni, hogy az átalányadó státusz feldolgozásával egyidejűleg ezek a bevallások a folyószámlán rögzítésre kerültek-e.

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést kívánok!

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM