Hétindító – 23. hét

Készüljünk a bevallási hullámra

hétindító

Jegeskávés jó reggelt mindenkinek! Kávé legyen, habbal! Hogy hidegen vagy melegen, mindenkinek az ízlésére bízom! A jövő hét elejére elér minket  egy jó kis bevallási hullám, melyet remélhetőleg már mindenki meglovagol gond nélkül. Lássuk hát, mi is az, amire a héten figyelni kell!

Június 12. helyett – mivel az szombatra esik – 14., hétfőre határidős:

  • 2158-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 2108-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Természetesen ne feledjük a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinket se!

Felhívom a figyelmet a civil szervezetek esetleges rendkívüli 2108-as bevallási kötelezettségére, melyet akkor kell benyújtani, ha az előző év tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. A bevallást a keret felettes része alapján kell benyújtani, és eddig a napig kell megfizetni az ebből eredő járulékokat és adókat.

És ha már a béreknél tartunk, célszerű lehet a nyár előtt egy szabadság állomány kiküldése az ügyfeleknek is. Én minden évben igyekszem megküldeni ilyentájt ezt a kimutatást, a „Szabadság kiadásának szabályai”-t tartalmazó tájékoztatóval együtt, külön felhívva a figyelmüket a két hét egybefüggő kiadásának szabályrendszerére. Azon munkáltatóknál, ahol ettől el kívánnak térni, ragaszkodni kell ennek írásba foglalásához, a későbbi munkaügyi problémák elkerülése végett. Ott és ahol ez indokolt, már akár az év elején a munkaszerződések módosításakor is sort keríthetnek erre.  Véleményem szerint ez az idén, ha lehet, még fontosabb, mint eddig bármikor!

Az idén is 06.10-re határidős a civil szervezetek 1156-os statisztikai bevallása, melyet sajnos nem érint a határidő hosszabbítás!  A héten – mivel az élet nem áll meg – már foglalkoznunk kell a havi áfások áfa iratanyagának feldolgozásával is.

Bár itt a nyár, de ha  marad szabadidőnk, akkor itt az ideje a elmúlt időszak iratanyagát áttekintve ki-ki hogyan szokta, irattárazni, vagy a megbízó részére átadni. Fontos erről is beszélni, hiszen az iratanyagok őrzési kötelme véleményem szerint az ügyfélnél, és nem nálunk van! Az ilyen anyagátadások esetében is mindig igyekszem figyelni arra, hogy ezen átadások is dokumentált körülmények között történjenek, nálam erre egy ún. szerződésközi, egyszerűsített átadás-átvételi jegyzőkönyv használatos. Természetesen jelzem a jegyzőkönyvön a megőrzési időket részükre, és a munkaügyi iratanyagra – amit esetlegesen visszaadok – még a dossziéra is rá szoktam írni, hogy lehetőség szerint ne kerüljön véletlen se selejtezésre!

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, medenceparti verőfényes szép napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!