Hétindító – 22. hét – Beszámolási hajrá és iparűzési adó – Suller Kriszta

Véghajrá a beszámoló és a kapcsolódó bevallások beadásának frontján

Hétindító – 22. hét – Beszámolási hajrá és iparűzési adó - Suller Kriszta

Habos kávés, napsütéses jó reggelt kívánok nektek, bár a beszámolók és egyéb bevallandók „frontja” kicsit intenzív ezekben a napokban. A beszámolási hajrá hetében is kiemelt figyelmet érdemel az iparűzési adó és a civil szervezetek statisztikai adatszolgáltatása.

Határidős feladatok május végére

A héten péntekre, vagyis 31-ére határidős:

 • ’29 bevallás adatszolgáltatás, a társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról,
 • ’71 bevallás, ahol ez szükséges (jelen esetben ez a más adónem hatálya alá áttérők esetében releváns),
 • KIVA bevallás a kisvállalati adóról (KIVA esetén figyeljünk arra, hogy a helyi iparűzési adóban a KIVA alap választása május 31-ig jogvesztő hatályú!),
 • HIPA helyi iparűzési adóbevallások benyújtása, különös figyelmet fordítva a sávos adózási lehetőség választására,
 • civil szervezetek esetén a választható TAONY nyilatkozat – csak akkor választható, ha sem ingatlanhasznosításhoz, sem vállalkozási tevékenységhez kötődően nincs sem bevétele, sem ráfordítása a civil szervezetnek – a május 31-e e tekintetben jogvesztő hatályú,
 • 22KOZ azon civil szervezeteknek, akik 2022-ben már kaptak 1%-os kiutalást,
 • és természetesen a beszámolók letétbe helyezése, cégeknél OBR felületen, civileknél OBH irányába.

Civil szervezetek statisztikai adatszolgáltatása

Júniusban 12-e a határidő, nem feledkezhetünk el a civil szervezetek esetleges 08-as járulék bevallási kötelezettségeiről azokban az esetekben, amikor az előző év (2023) tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. Ezekben az esetekben ugyanis rendkívüli bevallási kötelezettség keletkezik e szervezeteknél.

Iparűzési adó sávosan vagy normál módon

Az iparűzési adó tekintetében az első olyan évben vagyunk, amikor a sávos adózási mód választására lehetőség nyílt. Ennek kapcsán kiemelten figyeljünk a következőkre:

 • Ha már a 2022-es évről szóló bevallásban JOGSZERŰEN választottad a sávos adózási módot az ügyfeleddel egyetértésben, és nincs sávváltás, valamint továbbra is a sávos adózást választjátok, akkor nincs teendőd bevallás benyújtása kapcsán. Az adót befizetni 05. 31-ig kell!
 • Ha már a 2022-es évről szóló bevallásban JOGSZERŰEN választottad a sávos adózási módot az ügyfeleddel egyetértésben, de sávváltás történik – akár le, akár fel, esetleg kicsúsztál a sávos választási lehetőség felső határából – akkor mindenképpen kell bevallást benyújtanod, és az adót 05. 31-ig rendezned!
 • Amennyiben sávos adózásról normál adózásra váltanál, vagy normál adózásról sávosra váltanál, akkor mindenképpen bevallást kell benyújtanod 05. 31-ig!
 • Amennyiben a 2023-as év folyamán alakult a vállalkozás, akkor a 2023-as év tekintetében is a bevallásban jelölheted a sávos választást! Kiemelten felhívom a figyelmet, hogy ez csak újként létrejött adózókra igaz!

A fentiek tekintetében a határidő jogvesztő, tehát mindenképpen be kell nyújtani a helyi iparűzési adó bevallásokat 05.31-ig! Fontos az is, hogy az önkormányzati portálon bevallás benyújtása előtt ellenőrizd a folyószámlát, mert a sávos adózási módok előírása sok önkormányzat esetében az eredeti bevalláshoz képest módosított formában került előírásra, javításra. Ilyen esetben fontos tisztázni a folyószámla tételeit.

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, kevés maradék beszámolót, hideg fagyit kívánok! Igyekszem a nyár folyamán rövidre fogni majd mondandómat, de csak azért, hogy semmi fontos ne maradjon el!

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Legyél naprakész a PENTA UNIÓ konferenciáinak segítségével!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM