Hétindító – 22. hét

Véghajrában a beszámolók és a zárlati adóbevallások benyújtása

beszámolók

Habos kávés, napsütéses jó reggelt kívánok, bár a beszámolók és egyéb bevallandók „frontja” kicsit intenzív ezekben a napokban. 

Határidős feladatok május végére

A holnapi napra határidős: 

  • 29 bevallás adatszolgáltatás, a társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról,
  • 71 bevallás ott és ahol ez szükséges (jelen esetben ez a más adónem hatálya alá áttérők esetében releváns),
  • KIVA Bevallás a kisvállalati adóról (KIVA esetén figyeljünk arra, hogy tudomásom szerint a helyi iparűzési adóban a KIVA alap választása május 31-ig jogvesztő hatályú!),
  • HIPA helyi iparűzési adóbevallások benyújtása, különös figyelmet fordítva az idén az új, sávos adózási lehetőség választására,
  • Civil szervezetek esetén választható a TAONY nyilatkozat, de csak akkor, ha sem ingatlanhasznosításból, sem vállalkozási tevékenységből nincsen sem bevétele sem ráfordítása a civil szervezetnek, a mai nap e tekintetben jogvesztő hatályú!
  • 21KOZ azon civil szervezeteknek, akik 2021-ben már kaptak 1%-os kiutalást, – és természetesen a beszámolók letétbe helyezése, cégeknél OBR felületen, civileknél OBH irányába.

Civil szervezetek statisztikai adatszolgáltatása

Június 12-ig nem feledkezhetünk meg a civil szervezetek esetleges 08-as járulék bevallási kötelezettségeiről azokban az esetekben, amelyekben az előző év (2022) tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. Ezekben az esetekben ugyanis rendkívüli bevallási kötelezettség keletkezik ezen szervezeteknél.

Már indul is a június…

Mindeközben lassan megint hó eleje van, lassan érkeznek az adatok a bérszámfejtésre, és lassan-lassan a havi áfa bevallások elkészítésére is fel kell készülnünk! Különösen fontos ezt ebben a hónapban korán elkezdeni, mert lassan beköszönt a nagy szabadságolások időszaka is, így egy némely ügyfelet kifejezetten nehéz lehet ezen hónapokban időben elérni. Ha mást nem is, az iratanyag bekérését mindenképpen el kell kezdeni.  

Kellemes nyarat, jó pihenést, kevés maradék beszámolót, hideg fagyit kívánok! Igyekszem ez idő alatt rövidre fogni majd mondandómat, csak azért, hogy semmi fontos ne maradjon el! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM