Hétindító – 21. hét – Zárlati feladatok és SZJA benyújtás – Suller Kriszta

Az ÁFA és SZJA bevallás benyújtási határidő mellett a beszámolók és a kapcsolódó bevallások tekintetében is beléptünk az utolsó 10 napba!

Hétindító – 21. hét – Zárlati feladatok és SZJA benyújtás – Suller Kriszta

Mindenki igyon egy dupla kávét, szerintem nincs most könyvelő, akire ne férne rá! A hajrában lévő zárlati feladatok mellett a héten kell benyújtanunk az áfa és szja bevallásokat.

ÁFA bevallási határidő

A héten – így ünnep után – keddre határidősek a havi áfa bevallások és az ehhez kapcsolódó adatszolgáltatások:

  • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól),
  • 01-es bevallások (azoknál ahol ez esedékes).

SZJA benyújtási határidő

Mivel május 20-a ünnepnapra esett, így a mai napra határidős a 2023. évi szja bevallások benyújtása. Több éve minden magánszemély részére készül bevallási tervezet az adóhatóság részéről, mely az e-Szja felületen érhető el. Ez a tervezet bevallássá válik minden olyan magánszemély számára, akinek nincs egyéni vállalkozása, nem minősül adószámos magánszemélynek és mezőgazdasági őstermelőnek sem, és május 21-én éjfélig önmaga a tervezetet nem fogadja el. Nem KATA-alany egyéni vállalkozók esetében a bevallás minden esetben kiegészítést igényel, hiszen a vállalkozásra vonatkozó adatokat mindenképpen rögzíteni szükséges a bevallásban. Ugyancsak bevallás kiegészítési kötelezettség vonatkozik az adószámos magánszemélyekre és a mezőgazdasági őstermelőkre.

Zárlati feladatok összefoglalása cégeknek, civil szervezeteknek

Úgy gondolom, nem árt összefoglalni, mire is kell egy-egy zárlat során figyelemmel lenni:

  • xx29 bevallás adatszolgáltatás a társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról,
  • TAONY (társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozat) civil szervezetek esetében,
  • xx71 bevallás, ahol ez szükséges (jelen esetben ez a más adónem hatálya alá áttérők esetében releváns),
  • xxKIVA Bevallás a kisvállalati adóról (KIVA esetén figyeljünk arra, hogy a helyi iparűzési adóban a KIVA alap választása május 31-ig jogvesztő hatályú!),
  • számviteli beszámoló letétbe helyezése a választott formában,
  • helyi iparűzési adó bevallás benyújtása azoknak, akik nem választották, vagy nem választhatták az ún. sávos adózást, illetve azoknak, akiknek a sáv le- illetve felfele módosult. Nagyon fontos, hogy azokban az esetekben, ahol az adóalanyiság évközben alakulás jogcímén keletkezett, mindenképpen be kell adni a bevallást határidőig, ha a sávos adózást szeretnék választani a tavalyi és/vagy a 2024-es évre.
  • 22KOZ elszámolás civil szervezetek esetében, melyben a 2022-es évben kiutalt SZJA 1%-os forrás felhasználásáról és/vagy tartalékolásáról kell elszámolni. Az elszámolás benyújtási határideje a beszámoló benyújtási határidejével esik egybe!

Nonprofit gazdasági társaságok beszámolója

A non-profit gazdasági társaság elsősorban cég, így fő szabály szerint a normál számviteli szabályok mentén választott beszámoló formában kell a beszámolót elkészíteni és közzétenni. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a közhasznú jogállással rendelkező non-profit gazdasági társaságok esetében kötelező a közhasznúsági melléklet letétbe helyezése, mely alapján a közhasznúsági mutatók éppúgy ellenőrizhetővé válnak, mint egy civil szervezet esetében. A közzététel során ezt külön dokumentumként tudjuk csatolni. Azon non-profit gazdasági társaságok esetében, akik tervezik, hogy közhasznú státuszba vételüket kérik – a korábbi évektől eltérően –, szintén kötelező a közhasznúsági melléklet letétbe helyezése. Így tehát azoknál a szervezeteknél, ahol felmerül erre az igény, ott fontos, hogy ez letétbe helyezésre kerüljön!

Az ügyfélkapu szellemének áldását kérve az OBR rendszer fennakadásmentes működésére kívánok mindenkinek gyors és hatékony munkavégzést!

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Legyél naprakész a PENTA UNIÓ konferenciáinak segítségével!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM