Hétindító – 19. hét

Jaaaj: itt a MÁJUS! Nem lesz könnyű idén sem, de fel a fejjel: határidős feladatokban szerencsére ez a hét nem bővelkedik, így lesz időnk az elmaradásainkat bepótolni egy kicsit.

Mivel a következő időszakban nagyon sok könyvelésben ilyenkor kerül a “pont az i-re”, ne felejtsétek a rendszeres – a szokásosnál is gyakoribb – mentéseket, megelőzve ezáltal a dupla munkát!

Én ebben a hónapban terveim szerint előbbre hozom a bérszámfejtés idejét – persze ehhez megfelelő együttműködés is kell az ügyfél részről, – de a nullás járulékbevallások például már ezen a héten is benyújtásra kerülhetnek. Megfelelő ügyfél együttműködés esetén akár már az április havi áfa bevallások zömét is előkészíthetjük!

Tisztázni fogom az utolsó, még függőben lévő szja bevallásokat, és az azokhoz kapcsolódó kérdéseket is, hogy ezzel ne kelljen a későbbiekben bajlódni. Mindeközben igyekszem folyamatosan a beszámoló készítésnek szentelni a fennmaradó időmet. Természetesen az időközben elkészült és az arra jogosult testület által elfogadott beszámolók is közzétehetőek már, elkerülve a bevallási időszak hajráját.

A beszámoló közzétételénél nagyon figyeljünk arra, hogy cégek esetében csak kivételes esetekben távolítható el a közzétett beszámoló! Figyeljünk továbbá arra, hogy a beszámoló benyújtójának a felelőssége olvasható formában őrizni a beszámolót, a hozzátartozó analitikákat és főkönyvet a megőrzési időn belül (8 év). Amennyiben mi könyvelők nyújtjuk be a beszámolót az ügyfél helyett, kellő körültekintéssel viseltessünk, ugyanis a benyújtó szavatolja, hogy a ténylegesen elfogadott beszámoló kerül letétbe helyezésre!

Különös figyelmet kell fordítanunk a cégek alapadatainak változásaira is. Én minden év zárása előtt újra lekérem a cégek friss cégkivonatait, és egyeztetem az adatokat. Sajnos még mindig sokszor nem értesülünk egy esetleges cégmódosításról, telephelynyitásról, -zárásról, és ilyen “apróságokról”. Véleményem szerint a beszámoló valódiságához az is hozzátartozik, hogy ezeket az adatokat is ellenőrizzük! Ilyenkor, ha kell, pótolom a helyi adós bejelentkezéseket, módosítom azokat, természetesen az ügyfelet tájékoztatva a késedelemről, és annak okáról! Ez kb. öt perces munka, de hosszú távon több kellemetlenségtől is megkímélhet bennünket!

Ezen “bevallás-zivataros” időszakban kitartást kívánok mindenkinek, és az ügyfélkapu legyen Veletek!

Amennyiben a nonprofit szektor bevallási hajrája is érint, 2015. május 13-án “A beszámolás aktuális kérdései a non-profit szektroban” címmel lesz a témakörben előadásom, konzultációval.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM