Hétindító – 19. hét – Adószámos magánszemélyek és 1%-os elszámolás – Suller Kriszta

A héten nincs jogszabályi bevallás benyújtási határidő, de készüljünk elő a járulékbevallásokkal, a beszámolókkal és az SZJA bevallásokkal!

Hétindító – 19. hét – Adószámos magánszemélyek és 1%-os elszámolás – Suller Kriszta

Habos kávés, napsütéses jó reggelt kívánok! Remélem hamarosan minden zárás készen lesz, és aztán élvezhetjük a nyár örömeit! A héten ugyan nincs jogszabályi bevallási határidő, de a közelgő bevallások mellett már érdemes foglalkoznunk az adószámos magánszemélyek kérdésével és a civil szervezetekhez kötődő 1%-os elszámolás is figyelmet érdemel.

Járulékbevallási határidő jövő hét hétfőn

A jövő hét hétfőjére esedékesek a járulékbevallások, 12-i határidővel, az alábbiak szerint:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Áfa és szja bevallás határideje közelít

A soron következő határidőnk 21-e:

  • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60 -as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól),
  • 01-es bevallások (azoknál ahol ez esedékes).

A fentieken túl nem feledkezhetünk el a személyi jövedelemadóval kapcsolatos feladatokról:

  • 23SZJA (azaz 2353-as) bevallások az önadózóknak,
  • az egyéni vállalkozók esetében is május 21-e az szja benyújtási határidő, és részükre is készül tervezet, amit viszont mindig ki kell egészíteni.

Problémák az adószámos magánszemélyek körül

SZJA bevallások kapcsán engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket az adószámos magánszemélyekre. Még mindig nagyon sok kifizető nem von tőlük adóelőleget, és – szolgáltatás esetén – nem von le járulékokat és nem fizet utánuk szociális hozzájárulási adót sem, annak ellenére, hogy ez a kötelezettségük lenne. Adószámos magánszemélyeknél tehát nagyon-nagyon résen kell lenni a bevallástervezet elfogadása és átnézése során, mert az sok esetben részben nem lesz helytálló!

1%-os elszámolás

A civilek sajátja – azoknál a szervezeteknél, akik kaptak 1%-ot – a KOZ nyomtatványok benyújtása, melyet idén a 2022-es évben kiutalt összegek kapcsán kell benyújtani! Ezen elszámolás benyújtási határideje szintén május 31-e. Az egy százalékos forrás kapcsán szeretném felhívni a figyelmet a számvitelben való lekövetésre. Némi zavarra szokott okot adni, hogy a KOZ nyomtatvány a folyósítás évét és az azt követő évet tárgyidőszaknak tekinti. Ennek ellenére a számvitelben az olyan esetekben, amelyekben a költési időszakot megtöri az évforduló, elhatárolást kell képezni! Azon esetekben, ahol bármi okból a 2022-ben folyósított forrást nem sikerült elkölteni, még egy évig tartalékolható a fennmaradt összeg. Az elszámolás véleményem szerint nem egyszerűen könyvelői kompetencia, sok esetben nem történhet meg helyesen a szervezet hathatós közreműködése nélkül!

Tartsatok ki ebben a határidőktől hemzsegő időszakban, mindjárt itt a vége! Mindenkinek sok erőt, nyugalmat és haladós napokat kívánok!

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Legyél naprakész a PENTA UNIÓ konferenciáinak segítségével!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM