Hétindító – 19. hét

Hemzsegünk a májusi határidőktől

hétindító

Habos kávés, napsütéses, madárcsicsergős jó reggelt kívánok! Remélem, hamarosan már minden rendeződik az országban és akkor együtt élvezhetjük majd a nyár örömeit!

A héten esedékesek a járulékbevallások, május 12-ei határidővel, az alábbiak szerint:

 • 2158-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 2108-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A következő határidőnk a május 20.:

 • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól),
 • 2101-es bevallások (azoknál, ahol ez esedékes).

A fentieken túl nem feledkezhetünk meg a személyi jövedelemadóval kapcsolatos dolgokról:

 • 20SZJA (azaz 2053-as) bevallások az önadózóknak (ne feledjük a tavaly megszűnt vagy szünetelő egyéni vállalkozók adóbevallásait),
 • az egyéni vállalkozók esetében is május 20. az Szja benyújtási határidő, és részükre is készül tervezet, amit azonban ki kell egészíteni.

Szja-bevallások kapcsán engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket az adószámos magánszemélyekre. Még mindig nagyon sok kifizető nem von tőlük adóelőleget, és – szolgáltatás esetén – nem von le járulékokat és nem fizet utánuk szociális hozzájárulási adót sem, annak ellenére, hogy ez kötelezettsége, hiszen a számlán eleve nem lehet feltüntetve egyéni vállalkozói okmányirodai azonosító, mert nincs is olyan. Felhívom a figyelmet, hogy szerintem nem jó az a gyakorlat, hogy az adószámos magánszemély bevallásába beteszik és pont, hiszen a kifizető oldalán ettől még mind a levonni elmulasztott járulék és szja, mind pedig az utána fizetendő SZOCHO tekintetében megáll az adóhiány! A kifizető ilyenkor köteles nyilatkoztatni a magánszemélyt az Szja tekintetében a választott költségelszámolásról, és ezen nyilatkozatnak megfelelően kell eleget tennie az adóelőleg levonási kötelezettségének. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor küldjük vissza az érintett magánszemélyt a kifizetőhöz, és kérjük a számfejtés korrekcióját! Adószámos magánszemélyeknél tehát nagyon-nagyon résen kell lenni a bevallástervezet elfogadása, és átnézése során, nagyon sokszor részlegesen nem lesz helytálló!

És természetesen az örök tavaszi téma a beszámoló, amely tekintetben nem kaptunk határidő hosszabbítást az idén, és szerintem ez nem valószínű a közeljövőben sem – de kérek mindenkit, haladjatok úgy, ahogy tudtok, és vigyázzatok magatokra, mert nem minden a munka! A beszámoló készítés kapcsán véleményem szerint nagyon fontos, hogy a teljességi nyilatkozat és a főbb mérlegadatok, és a főkönyv sarok számai az ügyfél felé közlésre kerüljenek, még pedig dokumentáltan. Ez a mi érdekünk is!

És egy pár szó a beszámoló letétbe helyezéséről, amiről hajlamosak vagyunk nem tudomást venni:

 • letétbe helyezni csak taggyűlés által elfogadott, szabályszerűen aláírt beszámolót lehet,
 • fontos a letétbe helyező személye, ugyanis ő a felelős azért, hogy ellenőrizze, hogy a beszámolót rendben elfogadták –e,
 • a letétbe helyező őrzi a beszámoló eredetijét és az azt alátámasztó főkönyvi analitikákat annak elévüléséig (8 évig),
 • célszerű lehet – ha már könyvelőként nyújtjuk be a beszámolót – nyilatkozatot kérni az ügyvezetőtől az elfogadás valódiságáról, és nem árt, ha van egy meghatalmazás is a kezünkben ilyenkor,
 • civileknél a meghatalmazást csatolni is szükséges, azokban az esetekben, ha a beszámolót nem az arra jogosult nyújtja be.

A beszámoló benyújtása mellett ne feledjük a:

 • társasági adót (helyette nyilatkozat tehető civileknek – TAONY),
 • KIVA-t,
 • helyi iparűzési adók bevallását se.

A civilek sajátjai – ott és azoknál a szervezeteknél akik kaptak 1%-ot – a KOZ nyomtatványok benyújtása, melyhez az adóhatóság az értesítéseket már megküldte elektronikusan.

Ebben a határidőktől hemzsegő időszakban tartsatok ki, mindjárt itt a vége! Mindenkinek sok erőt, nyugalmat és haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM