Hétindító – 19. hét

Hemzsegünk a májusi határidőktől

hétindító

Habos kávés, napsütéses, madárcsicsergős jó reggelt kívánok! Remélem, hamarosan már minden rendeződik az országban és akkor együtt élvezhetjük majd a nyár örömeit!

A héten esedékesek a járulékbevallások, május 12-ei határidővel, az alábbiak szerint:

 • 2158-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 2108-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A következő határidőnk a május 20.:

 • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól),
 • 2101-es bevallások (azoknál, ahol ez esedékes).

A fentieken túl nem feledkezhetünk meg a személyi jövedelemadóval kapcsolatos dolgokról:

 • 20SZJA (azaz 2053-as) bevallások az önadózóknak (ne feledjük a tavaly megszűnt vagy szünetelő egyéni vállalkozók adóbevallásait),
 • az egyéni vállalkozók esetében is május 20. az Szja benyújtási határidő, és részükre is készül tervezet, amit azonban ki kell egészíteni.

Szja-bevallások kapcsán engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket az adószámos magánszemélyekre. Még mindig nagyon sok kifizető nem von tőlük adóelőleget, és – szolgáltatás esetén – nem von le járulékokat és nem fizet utánuk szociális hozzájárulási adót sem, annak ellenére, hogy ez kötelezettsége, hiszen a számlán eleve nem lehet feltüntetve egyéni vállalkozói okmányirodai azonosító, mert nincs is olyan. Felhívom a figyelmet, hogy szerintem nem jó az a gyakorlat, hogy az adószámos magánszemély bevallásába beteszik és pont, hiszen a kifizető oldalán ettől még mind a levonni elmulasztott járulék és szja, mind pedig az utána fizetendő SZOCHO tekintetében megáll az adóhiány! A kifizető ilyenkor köteles nyilatkoztatni a magánszemélyt az Szja tekintetében a választott költségelszámolásról, és ezen nyilatkozatnak megfelelően kell eleget tennie az adóelőleg levonási kötelezettségének. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor küldjük vissza az érintett magánszemélyt a kifizetőhöz, és kérjük a számfejtés korrekcióját! Adószámos magánszemélyeknél tehát nagyon-nagyon résen kell lenni a bevallástervezet elfogadása, és átnézése során, nagyon sokszor részlegesen nem lesz helytálló!

És természetesen az örök tavaszi téma a beszámoló, amely tekintetben nem kaptunk határidő hosszabbítást az idén, és szerintem ez nem valószínű a közeljövőben sem – de kérek mindenkit, haladjatok úgy, ahogy tudtok, és vigyázzatok magatokra, mert nem minden a munka! A beszámoló készítés kapcsán véleményem szerint nagyon fontos, hogy a teljességi nyilatkozat és a főbb mérlegadatok, és a főkönyv sarok számai az ügyfél felé közlésre kerüljenek, még pedig dokumentáltan. Ez a mi érdekünk is!

És egy pár szó a beszámoló letétbe helyezéséről, amiről hajlamosak vagyunk nem tudomást venni:

 • letétbe helyezni csak taggyűlés által elfogadott, szabályszerűen aláírt beszámolót lehet,
 • fontos a letétbe helyező személye, ugyanis ő a felelős azért, hogy ellenőrizze, hogy a beszámolót rendben elfogadták –e,
 • a letétbe helyező őrzi a beszámoló eredetijét és az azt alátámasztó főkönyvi analitikákat annak elévüléséig (8 évig),
 • célszerű lehet – ha már könyvelőként nyújtjuk be a beszámolót – nyilatkozatot kérni az ügyvezetőtől az elfogadás valódiságáról, és nem árt, ha van egy meghatalmazás is a kezünkben ilyenkor,
 • civileknél a meghatalmazást csatolni is szükséges, azokban az esetekben, ha a beszámolót nem az arra jogosult nyújtja be.

A beszámoló benyújtása mellett ne feledjük a:

 • társasági adót (helyette nyilatkozat tehető civileknek – TAONY),
 • KIVA-t,
 • helyi iparűzési adók bevallását se.

A civilek sajátjai – ott és azoknál a szervezeteknél akik kaptak 1%-ot – a KOZ nyomtatványok benyújtása, melyhez az adóhatóság az értesítéseket már megküldte elektronikusan.

Ebben a határidőktől hemzsegő időszakban tartsatok ki, mindjárt itt a vége! Mindenkinek sok erőt, nyugalmat és haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!