Hétindító – 18. hét

A héten a bérszámfejtési feladatok aktuálisak, mellette a beszámolási időszak hajrájába is beléptünk május lévén

bevallások

Kellemes kedd reggelt!  A kávétokat kortyolgatva nézzük is át mi is vár ránk ezen a tavaszi héten. 

Felkészülés a bérszámfejtésre

A héten az étlapon elsősorban a bérszámfejtés és az ehhez kapcsolódó feladatok szerepelnek előételként. Benyújtandók legkésőbb jövő hét pénteken az alábbi bevallások:

  • xx58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • xx08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Még nem határidős, de már foglalkozhatsz vele

  • Szja bevallások benyújtása 
  • Helyi iparűzési adó bevallások benyújtása
  • Beszámoló készítés és a hozzá kapcsolódó bevallások

Ügyvezetők tájékoztatása a beszámoló egyes adatairól

Könyvelőként, a zárással egyidejűleg célszerű lehet egyes adónem gazdaságossági számításait elvégezni, megfontolás tárgyává tenni az év közben is kezünkben lévő választási lehetőségeket, pl. a KIVA választását. Fontos ilyenkor tájékoztatni az ügyvezetőket, cégeket a saját helyzetükről, számukra érthető módon. Tapasztalatom szerint szeretik, ha elmagyarázzuk, mit is mesél a főkönyv, hiszen a mesét ők írják, mi csak a befejezésben segíthetünk! Én igyekszem megmutatni nekik a sarkalatos főkönyvi számokat, pl. pénztár, tagi kölcsön és társai, és egy idő után szépen meg is tanulják. Támogatom őket minden évben a “Főbb adatok mérlegkészítéskor” nevű egyszerű táblázattal, melyben a legfőbb gazdálkodást érintő adatokat kiemelem nekik, jelezve, ha valahol kiemelt figyelmet érdemlő tétel szerepel (pl. magas házipénztár állomány, tagi kölcsön állomány, alultőkésítés stb.). A nyomtatvány szerepe kettős, egyrészt egyszerű, érthető információ a cégnek, másrészt – mivel aláíratom ezt is – dokumentáció nekem a tájékoztatási kötelezettségem teljesítéséről!

Adóoptimalizálás társasági adó szempontjából

Társasági adó szempontjából is megfontolásra érdemes pl. a fejlesztési tartalék képzés kérdésköre, ugyanakkor itt az ügyfelet célszerű kellőképpen tájékoztatni és az ez irányú döntést papíralapon dokumentálni. A fejlesztési tartalék alkalmazása ott lehet optimális,  ahol alacsony értékcsökkenési kulccsal lehet leírni az adott tárgyi eszközt, mert a fejlesztési tartalék nem más, mint egy adójogi szempontból előrehozott értékcsökkenési leírás. Éppen ezért nem szabad elfelejteni, hogy most bár “jól esik” a kevesebb adókötelezettség, a jövőben hiányozhatnak ezen összegek az adóalapból. A másik hátulütője az, hogy ha számolunk vele, akkor azt négy éven belül mindenképpen fejlesztésre, beruházásra kell költeni, különben vissza kell fizetni kamatostul. Fontos tudni, hogy a fejlesztési tartalék önellenőrzéssel már nem állítható be, hiszen ez egy döntési helyzet, melyet később nem tudunk megváltoztatni. E tekintetben a számvitelben le kell követni a fejlesztési tartalék képzést, lekötött tartalékként kezelve azt a beszámolóban! Amennyiben ez a tétel kimarad, akkor a fejlesztési tartalékból eredő adóelőny nem vehető figyelembe! 

Érdemes minden évben a társasági adóalap módosító tényezőket ismételten átfutni, nehogy kimaradjon egy két jogcím, illetve elessen az adott cég bizonyos jelentős kedvezményektől, adóalap csökkentő lehetőségtől. 

Civil szervezetek és a társasági adó

Civil szervezetek esetében a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat akkor, és csak akkor tehető, ha egy fillér vállalkozási bevétel nem keletkezett az adóévben, természetesen ebben az esetben a nulla értékadatú társasági adóbevallás benyújtása is elképzelhető és helyes megoldás. Felhívom a figyelmet, hogy azokban az esetekben, amikor ingatlannal kapcsolatos tevékenysége, ebből a tevékenységből származó bevétele, illetve költsége, ráfordítása elszámolásra került a civil szervezetnek – akár egyéb vállalkozási tevékenység híján is -, akkor sem tehet TAONY nyilatkozatot, ekkor már mindenképpen lesz társasági adóalap levezetési kötelezettsége! 

Ebben a mindennap új jogszabályt hozó időszakban tartsatok ki, az elektronikus ügyintézés szellemének áldása legyen velünk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM