Hétindító – 18. hét

Extra határidőtől nem kell tartani a héten

Üdvözletem küldöm innen a karanténból mindenkinek, remélem, jól vagytok! Mindenki igyekezzen pihenni és rekreációra is időt szakítani, amennyire csak lehetséges! Hála Istennek, a beszámoló készítés és az ehhez kapcsolódó bevallások határidejét végre közlöny szinten is kitolták 2020.09.30-ra.

A héten extra határidőktől nem kell tartanunk, de javaslom a héten a bérszámfejtési feladatokba ideje korán belekezdeni, lévén a jelenleg kialakult helyzet tükrében szinte minden vállalkozásnál e tekintetben is folyamatosan változnak a dolgok. Célszerű feltérképezni azon cégeket, vállalkozásokat, ahol segítséget tud nyújtani a bértámogatásról szóló rendelet, és ügyfelünkkel egyeztetni ebben a kérdésben.

Visszatérve a bérszámfejtéshez, a nullás adattartalmú bevallásokat már elkészíthetjük, és a hónap utolsó napján akár be is küldhetjük. Ezen kívül természetesen a beérkező adatok alapján folyamatosan foglalkoznunk kell a bérszámfejtési feladatokkal, pláne a jelenlegi helyzet függvényében, lássuk hát mi is lesz határidős 12-e táján….

  • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

A bérszámfejtés során érdemes figyelemmel lenni azon esetekre, ahol a munkáltatóval közösen a munkavállaló fizetés nélküli szabadságban állapodott meg, hiszen ezen esetekben a munkáltatók már májustól ezekre a foglalkoztatottakra tekintettel egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek!  A bérszámfejtések kapcsán érdemes a magánszemélyek szja bevallásaival is foglalkozni már, a munkatorlódás kivédése érdekében!

Ráérős időnkben a VSZJA hatálya alá tartozó vállalkozók Szja-bevallásait már előkészíthetjük, rájuk ugyanis nem vonatkozik egyelőre semmiféle határidő hosszabbítás e tekintetben! Az iparűzési adó esetében olvasatomban a rendelet viszont nem tesz különbséget vállalkozási forma alapján, így az iparűzési bevallás benyújtási és befizetési határideje esetükben is szeptember 30.!

A beszámolók határidejének eltolása egy dolog, azonban ez ügyben is egyeztetnünk kell az ügyfelekkel, különösen azokban az esetekben, ahol valamilyen okból a beszámoló benyújtása fontos, hogy minél előbb megtörténjen (pl. banki hitelfelvétel, hitelkeret megújítás, civileknél esetleg ehhez kapcsolódó pályázat, közhasznú jogállás megszerzése stb.). És ha már a beszámolóknál tartunk,  beszámolók készítése kapcsán rendre probléma, hogy bizonyos tulajdonosi döntéseket egyszerűen a könyvelő hoz meg az ügyféllel való előzetes egyeztetés nélkül. Szerintem ez a gyakorlat nem helyes, az ilyen döntéseket az arra jogosult szervnek kell meghoznia, mi könyvelőként, adótanácsadóként maximum javaslatot tehetünk.  Mindenképpen javasolt, hogy ilyen esetekben – pl. fejlesztési tartalék stb . – ezek valahol dokumentált formában is megjelenjenek, például a könyvelői teljességi nyilatkozatban, de legalább a „főbb adatok mérlegkészítéskor” elnevezésű nyomtatványon, vagy akár külön dokumentumban, amelyet az ügyfél aláírásával ellenjegyez és amelyen nyilatkozik, hogy „ezt és ezt az adókedvezményt kéri”.  Fontos az is, hogy nagyon figyeljünk, mert pl. a fejlesztési tartaléknál, ha nem jól kerül a beszámolóba, és nem kerül a lekötött tartalékba átvezetésre, akkor nem lehet a társasági adó szempontjából sem figyelembe venni.  A másik fontos kérdés a beszámolás kapcsán az osztalék kérdésköre. Az osztalékkal kapcsolatos döntést a beszámoló elfogadásával együtt meg kell hozni, és ezt megfelelően dokumentálni is szükséges! A beszámoló készítéshez kapcsolódó adóbevallások – pl. KIVA, TAO, iparűzési adó bevallás határidejét és az abban szereplő adókülönbözet megfizetésének határidejét is kitolták 09.30-ra. Olvasatomban az adó megfizetése is ekkor esedékes, függetlenül a bevallás tényleges benyújtásának napjától!

Felhívom a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzetben képtelenség minden céget érintő változásra felhívni a figyelmet, mindenki figyelje a folyamatos híradásokat és közlöny megjelenéseket.  Amit még fontos említeni, hogy az adóhatóság és a jogszabályi környezet is támogatja, hogy az igazoltan bajban lévő cégek esetében fizetési könnyítések is egyszerűbben kérhetőek!

Természetesen a határidő hosszabbítás a civileket is érinti. Ezen szervezeteknél kardinális kérdés a társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozat, a TAONY. Ha valaki bármely civil szervezet nevében ilyet ad be, akkor javaslom, nyilatkoztassa a vezetőt arról, hogy a civil szervezetnek nincsen vállalkozási- és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenysége. Felhívom a figyelmet, hogy ha van vállalkozási tevékenység és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenység, akkor már adóalap levezetési kötelezettség is keletkezik, tehát mindenképpen kötelező a társasági adóbevallás benyújtása, nincs helye a TAONY-nak. Civileknél fontos szempont, hogy véleményem szerint – nyilván a kicsi szervezeteket kivéve – a közhasznúsági melléklet megfelelő adattartalommal való kitöltése csak a szervezettel együttműködve lehetséges.

Mindenkinek zökkenőmentes beszámolási napokat, haladást, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!