Hétindító – 17. hét

Prompt bevallási határidő hiányában dolgozzunk előre a héten: bérszámfejtés, SZJA-bevallások és a beszámolók, HIPA bevallás előkészítése legyen napirenden!

felkészülés

A héten kiemelten fontos határidő nincsen, így figyelmünket a későbbi határidőkre való felkészülésnek szentelhetjük. 

Zárlati teendők – fókuszban az iparűzési adó

Gőzerővel készülnek a zárások, hiszen május 31-e hipp-hopp itt lesz, így nem lazíthatunk e tekintetben. A zárlati teendőkkel kapcsolatosan fontos felhívni a figyelmet, hogy a számvitelnek és az adózásnak több esetben összhangban kell lennie egymással, pl. hogy mást ne is, csak a fejlesztési tartalék kérdéskörét említsük. Az idei év az iparűzési adók tekintetében hozott jelentős változást, így most erre kiemelten oda kell figyelnünk. Döntenünk kell minden egyes cégnél, egyéni vállalkozásoknál – ideértve a KATA alanyokat is –, hogy a 2023-as adóév tekintetében milyen adó megállapítási módot választunk. Ehhez viszont figyelembe kell vennünk az adott ügyfél sajátosságait, több esetben – főként kisebb árbevétel esetén – előfordulhat, hogy nem feltétlen a sávos iparűzési adó jelenti a leghatékonyabb megoldást. Fontos, hogy mielőtt bármit nyilatkoznánk a bevalláson, egyeztessünk az érintett ügyféllel. A helyi iparűzési adó tekintetében a korábbi egyszerűsített adóalap levezetési módok közül kizárólag a KIVA alanyokra vonatkozó speciális adóalap-megállapítás (KIVA alap 120%- a HIPA alap) továbbra is megmaradt, a többi (pl. Szja törvény szerinti átalányadózókra, a 8 MFt árbevételt meg nem haladó egyéb adózókra és a KATA alanyokra) vonatkozó, viszont hatályon kívül helyezésre került. Fontos tudni a megalapozott HIPA adóalap megállapítási módszer megválasztásához, hogy az ügyfél az idei évre mennyi bevétellel tervez, esetleg a bevételből levonható tényezők levonása után a tényleges adóalap milyen volument jelez. 

Felkészülés a bérszámfejtésre

A bérszámfejtés az egyike azon dolgoknak, melyeket április végére már viszonylag jól, és könnyedén elő lehet készíteni, hiszen mostanra gyakorlatilag rutinná vált az idei év szabályai alapján történő bérszámfejtés. 

SZJA bevallások, átalányadó

A bérszámfejtéshez kapcsoltan érdemes foglalkozni az SZJA bevallások előkészítésével és benyújtásával is. Ehhez hathatós segítséget nyújt a NAV SZJA tervezete, de fontos tudni, hogy az sok esetben kiegészítést igényel. Bár a magánszemélyek tervezete május 20-án automatikusan bevallássá válik, tudni kell, hogy nem igaz ez az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az adószámos magánszemélyek esetében. Esetükben ugyanis fontos, hogy a bevallást, ha kell, a megfelelő adatokkal kiegészítsük!

Felhívom a figyelmet, hogy mindazon adózók, akik 2023. évre átalányadózást szeretnének választani, azt az SZJA bevallásban tehetik meg, jogvesztő hatály terhe mellett. Azon adózók, akik 2023. évre már nem szeretnének átalányadózók lenni, szintén az SZJA bevallásban nyilatkozhatnak erről, az arra nyitva álló határidőig. 

Zökkenőmentes beszámolási napokat, haladást, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM