Hétindító – 17. hét

Készüljünk élő a bérszámfejtésre és a májusra

hétindító

Remélem, a héten már megérkezik az igazi tavasz, de sajnos, nekünk egyre több és több munkánk lesz. (Az elmúlt két hét kimaradt Hétindítójáért ezúton is elnézést kérek, de mostantól újra jelentkezem.)

A héten extra határidőktől nem kell tartanunk, de javaslom a héten a bérszámfejtési feladatokba ideje korán belekezdeni, lévén a jelenleg kialakult helyzet tükrében szinte minden vállalkozásnál e tekintetben is folyamatosan változnak a dolgok. Célszerű feltérképezni azon cégeket, vállalkozásokat, ahol segítséget tud nyújtani  a bértámogatásról szóló rendelet, és ügyfelünkkel egyeztetni ebben a kérdésben. Arra is kérek mindenkit, hogy akinek a környezetében segítségre szoruló kolléga van, az a lehetőségeihez mérten igyekezzen segíteni, legalább mi figyeljünk egy kicsit egymásra!

Visszatérve a bérszámfejtéshez, a nullás adattartalmú bevallásokat már elkészíthetjük, és a hónap utolsó napján akár be is küldhetjük. Ezen kívül természetesen a beérkező adatok alapján folyamatosan foglalkoznunk kell a bérszámfejtési feladatokkal, pláne a jelenlegi helyzet függvényében, lássuk hát mi is lesz határidős május 12. táján….

  • 2158-as bevallások egyéni vállalkozások körében.
  • 2108-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Ráérős időnkben a VSZJA hatálya alá tartozó vállalkozók Szja-bevallásait már előkészíthetjük, rájuk ugyanis nem vonatkozik egyelőre semmiféle határidő hosszabbítás e tekintetben!

A beszámolók határidejének eltolása az idén várat magára, véleményem szerint nem is lesz, viszont úgy látom, nagy szükség lenne rá. Ennek ellenére, akinél csúszás lesz, egyeztessen ügyfeleivel, hogy később ebből ne származzon gond. És ha már a beszámolóknál tartunk,  beszámolók készítése kapcsán rendre probléma, hogy bizonyos tulajdonosi döntéseket egyszerűen a könyvelő hoz meg az ügyféllel való előzetes egyeztetés nélkül. Szerintem ez a gyakorlat nem helyes, az ilyen döntéseket az arra jogosult szervnek kell meghoznia, mi könyvelőként, adótanácsadóként maximum javaslatot tehetünk.  Mindenképpen javasolt, hogy ilyen esetekben – pl. fejlesztési tartalék stb . – ezek valahol dokumentált formában is megjelenjenek, pl. a könyvelői teljességi nyilatkozatban, de legalább a “Főbb adatok mérlegkészítéskor” elnevezésű nyomtatványon, vagy akár külön dokumentumban, amelyet az ügyfél aláírásával ellenjegyez és amelyen nyilatkozik, hogy “ezt és ezt az adókedvezményt kéri”.  Fontos az is, hogy nagyon figyeljünk, mert pl. a fejlesztési tartaléknál ha nem jól kerül a beszámolóba, és nem kerül a lekötött tartalékba átvezetésre, akkor nem lehet a társasági adó szempontjából sem figyelembe venni.  A másik fontos kérdés a beszámolás kapcsán az osztalék kérdésköre. Az osztalékkal  kapcsolatos döntést a beszámoló elfogadásával együtt meg kell hozni, és ezt megfelelően dokumentálni is szükséges! A beszámoló készítéshez kapcsolódó adóbevallások – pl. KIVA, TAO, iparűzési adó bevallás határidejét és az abban szereplő adókülönbözet megfizetésének határidejét az idén nem tolták ki egyenlőre, így az maradt 05.31.

A civil szervezeteknél kardinális kérdés a társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozat, a TAONY. Ha valaki bármely civil szervezet nevében ilyet ad be, akkor javaslom nyilatkoztassa a vezetőt arról, hogy a civil szervezetnek nincsen vállalkozási- és/vagy ingatlannal kapcsolatos  tevékenységei. Felhívom a figyelmet, hogy ha van vállalkozási tevékenység és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenység, akkor már adóalap levezetési kötelezettség is keletkezik, tehát mindenképpen kötelező a társasági adóbevallás benyújtása, nincs helye a TAONY benyújtásának. Civileknél fontos szempont hogy véleményem szerint – nyilván a kicsi szervezeteket kivéve – a közhasznúsági melléklet megfelelő adattartalommal való kitöltése csak a szervezettel együttműködve lehetséges. Még mindig gond és sokszor új információ, hogy már 2019-re is kellett normál, számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet készíteni a civil szervezetek részére, így az ne maradjon el!

Mindenkinek zökkenőmentes beszámolási napokat, haladást, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!