Hétindító – 16. hét

Az ünnep utáni teendőink

Üdvözletem minden kollégának, remélem, mindenki jól bírta a bezártságot az ünnepek alatt is! A habos kávét vagy teát – ki mit szeret – mindenkinek javaslom, hogy legalább ennyi örömünk legyen!

Mivel az ünnep miatt a határidő tolódott, így a mai napra határidősek az alábbi bevallások:

  •      2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  •    2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

A kialakult koronavírusos helyzetre tekintettel figyeljünk arra, hogy akinél megállapítható a jogosultság, ott az ügyféllel egyeztetve kapják meg az érintett cégek a kedvezményeket, hiszen ez sok esetben létfontosságú lehet. A koronavírussal kapcsolatosan a korábbiakban is, és ahogy érzékelem a meghirdetett gazdasági mentőcsomag kapcsán, folyamatosan érkeznek jogszabályok, rendeletek, melyek értelmezése sokszor nehézkes, nem egyértelmű, így több vitás kérdésben célszerű akár a cégre szabva a NAV tájékoztatását kikérni, illetve figyelemmel kísérni a NAV honlapján e tekintetben közölt iránymutatásokat. A Hétindító olvasásakor remélem a gazdasági mentőcsomag részletszabályairól már többet fogunk tudni, a Hétindító írásakor még közlönyben nem jöttek ki a szabályok. Véleményem szerint mindaddig, míg a közlönyben leírva nem láthatóak a szabályok, addig türelemmel várni kell!

Így a karanténban az élet nekünk, könyvelőknek nem áll meg, a hét a negyedéves zárás jegyében telik, esedékessé válnak 2020. első negyedévének bevallásai is, jelesül 20-ára határidős (jövő hét hétfő):

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem

Bár erről már a múlt héten is szólt a fáma, muszáj még egyszer felhívni a figyelmet a cégautóadóval kapcsolatosan az alábbiakra:  cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk, méghozzá azt, hogy 2020 márciusában, határidőben megfizetésre kerültek-e az önkormányzat felé az esedékes tételek. Amennyiben nem, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautóadó mértékét!

Továbbá nem feledkezhetünk el – és folyamatosan evidenciában kell tartanunk – a zárlattal kapcsolatos kérdéseket. (Egyelőre a beszámolók benyújtása tekintetében még nincs érvényben módosított határidő, a cikk írásakor kihirdetett jogszabály e tekintetben nem állt rendelkezésre!) Azokban az esetekben, ahol még mindig vannak nyitott kérdések, egyeztetnünk kell mielőbb, különben veszélybe kerül a zárlat idejében történő elvégzése. Éppen ezért én az ilyen problémákkal rendelkező ügyfeleknek most ismételten felhívom a figyelmét az esetleges hiányosságokra. Nonprofit szektorban felhívom a figyelmet, hogy már 2019 tekintetében kötelező a számviteli törvény szerinti kiegészítő melléklet elkészítése is!

És – ha már beszámoló készítés – nem fektetünk kellő hangsúlyt a mérlegkészítés időpontjára, melyet mindenkinek a számviteli politikájában kell meghatároznia, és jelentősen befolyásolhatja a beszámolóban kimutatott adatokat. Akinél bármiért korábban van, volt zárás a szokásosnál, az figyeljen ezen időpont számviteli politikán történt átvezetésére is.  Legyünk erre figyelemmel akkor is, ha esetleg módosul a letétbe helyezési határidő!

Az ügyfélkapu és KAÜ szellemének áldását kérve, mindenkinek eredményes negyedévet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!