Hétindító – 15. hét

Befizetési kötelezettségek teljesítése

Kellemes vadvirágos jó reggelt! Néhány fa már virágzik, így lassan érezhető a tavasz illata, aki csak teheti, a teraszon fogyassza el kávéját, magába szívva ezt az illatot!

A héten, április 12-re határidős a járulékbevallások benyújtása és az ebből eredő befizetési kötelezettségek teljesítése:

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, például ’08INT)

Az ügyfelek alkalmazottai által kért Szja-bevallásokat is elkészítem, előkészítem, hogy később ne kelljen ezzel foglalkozni! Természetesen csak azon esetekben, ahol ezt korábbi felhívásomra tekintettel kérték. A NAV rendszere sokat segít nekünk ezen a téren, ugyanakkor éppannyi gondot is tud okozni – véleményem szerint. Szerencsére sok magánszemély – igen felelősségteljesen – szakemberrel is ellenőrizteti a bevallási tervezetét, vagy inkább kéri az Szja-bevallása elkészítését!

A 12-i határidő okán nem feledkezhetünk meg a VSZJA hatálya alatt lévő egyéni vállalkozók szja előlegének kiszámításáról sem! Ugyanúgy figyelnünk kell a negyedévenként szokásos előleg mizériára, jelesül az EVA előlegek, az átalányadó stb. előlegek megfizettetésére is.

Mindeközben közeledik a negyedév zárása is, melynek keretében határidősek lesznek az áfával kapcsolatos bevallások:

  • 1965-ös áfa bevallások;
  • 19A60-as összesítő nyilatkozatok;
  • 1901-es (az arra kötelezetteknek) bevallások;
  • 19KTBEV környezetvédelmi termékdíj bevallások benyújtása is.

Itt szóba jöhet még a speciális adózói kör – például az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (például EU beszerzések stb.)

Negyedév lévén az első negyedéves társasági adó előlegek kiközlésére is hangsúlyt kell fektetnünk, és nem feledkezhetünk meg a cégautóadó bevallások és befizetések határidejéről sem!

Apropó a cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk: 2019 márciusában megfizetésre kerültek-e az önkormányzat felé az esedékes tételek. Amennyiben nem, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautóadó mértékét! Azért is kiemelten kell most kezelnünk ezt a témát, mert rengeteg önkormányzat már elektronikus úton küldte meg partnereinknek a kivetéseket, határozatokat, és – meglátásom szerint – a vállalkozóknak az elektronikus ügyintézés terén még sokat kell fejlődni, így könnyedén előfordulhat, hogy most kérdésünkre, illetve a hozott iratanyag alapján vesszük észre, hogy ezen tételek befizetése elmaradt!

Mindenkinek kellemes tavaszi napokat, egyre több kávét, fennakadás nélkül működő ügyfél- és cégkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!