Hétindító – 15. hét

A héten határidős a járulékbevallások benyújtása

Kellemes vadvirágos jó reggelt! Imitt-amott már virágzik egy-két fa, így lassan érezhető a tavasz illata, aki teheti, a teraszon fogyassza el kávéját, magába szívva a tavasz illatát!

A héten, április 12-re határidős a járulékbevallások benyújtása és az ebből eredő befizetési kötelezettségek teljesítése:

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, például 08INT).

Az ügyfelek alkalmazottai által kért Szja-bevallásokat is előkészítem, hogy később ne kelljen ezzel foglalkozni! Természetesen csak azon esetekben, ahol ez korábbi felhívásomra tekintettel kérték, ugyanis a NAV rendszere sokat segít nekünk ezen a téren – ugyanakkor éppannyi gondot is fog okozni hosszú távon véleményem szerint. Tapasztalatom szerint – nagyon helyesen egyébként – sok magánszemély most már igen felelősségteljesen legalább a tervezetét átnézeti vagy kéri az Szja-bevallás elkészítését!

A 12-i határidő okán nem feledkezhetünk meg a VSZJA hatálya alatt lévő egyéni vállalkozók Szja előlegének kiszámításáról sem! Ugyanúgy figyelnünk kell a negyedévenként szokásos előleg mizériára, jelesül az EVA előlegek, az átalányadó stb. előlegek megfizettetésére is.

Mindeközben közeledik a negyedév zárása is, melynek keretében határidősek lesznek az Áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • 1865-ös áfa bevallások;
  • 18A60-as összesítő nyilatkozatok;
  • és a 1801-es (az arra kötelezetteknek) bevallások.

Ne feledkezzünk meg a speciális adózói kör – például az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról sem! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (például EU beszerzések stb.).

Negyedév lévén az első negyedéves társasági adó előlegek kiközlésére is hangsúlyt kell fektetnünk, és nem feledkezhetünk el a cégautóadó bevallások és befizetések határidejéről sem!

Apropó cégautóadó! A cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk, jelesül azt, hogy 2018 márciusában megfizetésre kerültek-e az önkormányzat felé az esedékes tételek. Amennyiben nem, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautóadó mértékét!

Még egy fontos bevallási határidő közeledik a negyedévvel együtt, ez pedig a termékdíj bevallás és befizetési határidő.

Mindenkinek működő ügyfélkaput és kitartást kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!