Hétindító – 14. hét

Készülünk az április 12-re

hétindító

Kellemes vadvirágos jó reggelt! Imitt-amott már virágzik egy két fa, így lassan érezhető a tavasz illata, aki teheti a teraszon fogyassza el kávéját, magába szívva a tavasz illatát! És lehetőség szerint egy kicsit ne is gondoljon másra! Remélem, mire soraimat olvassátok, újra kisüt a nap.

A jövő hét keddjére, 12-re határidős a járulékbevallások benyújtása és az ebből eredő befizetési kötelezettségek teljesítése,

  • 2258-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 2208-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Az ügyfelek alkalmazottai által kért Szja-bevallásokat is elkészítem, előkészítem, hogy később ne kelljen ezzel foglalkozni! Természetesen csak azon esetekben, ahol ez korábbi felhívásomra tekintettel kérték, ugyanis a NAV  rendszere sokat segít nekünk ezen a téren, ugyanakkor éppannyi gondot is tud okozni véleményem szerint. Tapasztalatom szerint – nagyon helyesen egyébként – sok magánszemély most már igen felelősségteljesen legalább a tervezetét átnézeti,  vagy inkább kéri az szja bevallás elkészítését!

A 12-i határidő okán nem felejtkezhetünk meg a VSZJA hatálya alatt lévő egyéni vállalkozók szja előlegének kiszámításáról sem! Ugyanúgy figyelnünk kell a negyedévenként szokásos előleg mizériára, jelesül pl.  az átalányadó stb. előlegek megfizettetésére is.

Mindeközben közeledik a negyedév zárása is, melynek keretében határidősek lesznek  az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  •   XX65-ös áfa bevallások
  •   XXA60-as összesítő nyilatkozatok
  •   és a XX01-es (az arra kötelezetteknek) bevallások
  •   XXKTBEV környezetvédelmi termékdíj bevallások

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Negyedév lévén az első negyedéves társasági adó előlegek kiközlésére is hangsúlyt kell fektetnünk, és nem felejtkezhetünk el a cégautó adó bevallások és befizetések határidejéről sem!

Apropó cégautóadó! A cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk, jelesül azt, hogy 2022. március 16-ig  megfizetésre kerültek-e az adóhatóság felé az  esedékes tételek. Amennyiben nem, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautóadó mértékét!

Mindenkinek kellemes tavaszi napokat, egyre több kávét,  fennakadás nélkül működő ügyfél- és cégkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM