Hétindító – 11. hét – Suller Kriszta – Járulék- és áfa bevallás

Járulékbevallások benyújtása és a vonatkozó kötelezettségek teljesítése mellett a helyi adóelőlegek fizetésére készüljünk elő

Hétindító – 11. hét – Suller Kriszta - Járulék- és áfa bevallás

Kellemes habos kávés jóreggelt kívánok! Remélem, mikor ezt a Hétindítót olvasod, verőfényes napsütés lesz! De verőfényes napsütés ide vagy oda, sajnos nekünk haladnunk kell! 

Járulékbevallás, befizetés

A holnapi napra esik a szokásos havi járulékbevallások (XX08 és XX58) benyújtásának és a hozzá kapcsolódó adó- és járulékterhek megfizetési határideje. 

Áfa bevallás előkészületei

Lassan határidősek – a jövő hét közepére – az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • XX65-ös áfa bevallások,
  • XXA60-as összesítő nyilatkozatok.

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.).

Felhívom a figyelmet, hogy természetesen az adózók szűkebb körét érintően is esedékessé válik, válhat egynémely bevallás benyújtása, ilyenek lehetnek például az egyes jövedéki területeket érintő bevallások stb.

Kamarai tagdíj

A kamarai díj befizetési határideje általános esetben március 31-e, így az erről szóló fizetési értesítőt már elküldhetjük ügyfeleinknek! Kamarákkal kapcsolatosan legyünk figyelemmel arra, hogy nem feltétlen minden ügyfél a Kereskedelmi és Iparkamara tagja, hanem szép számmal sorolódtak a vállalkozások az elmúlt években az agrár kamara tagjainak sorába!

Helyi adók

A jövő hét elejére, 18-ára határidős:

  • helyi adó előlegek megfizetése (nemcsak iparűzési adó, hanem pl. építmény adó is!),
  • gépjármű teljesítményadó előlegének megfizetése az idén először április 15-ig lesz határidős, a szokásos két részlet helyett egy összegben. Az éves adóra kizárólag a természetes személyek a tárgyév június 30-ig évente egyszer maximum 5 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek.

Indul az intenzív, SZJA bevallási szezon

Remélhetőleg március 15-étől a NAV E-Szja felületén várhatóan már elérhetőek lesznek a magánszemélyek bevallási tervezetei, ideértve a mezőgazdasági őstermelők és a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók tervezeteit is. Esetükben azonban a bevallás tervezete kiegészítést kíván, nem is válik automatikusan bevallássá! A tervezet egyik legnagyobb előnye szerintem a végén rejlik, ahol tételesen, kifizetőnként látható, hogy mely cégek mennyit vallottak a magánszemély tekintetében az adóévben. Ezt célszerű összevetni a rendelkezésre álló igazolásokkal! Szerintem továbbra is helytálló, hogy a legtöbb ember szakember segítsége nélkül ennek megfelelőségét továbbra sem képes ellenőrizni, így ez a feladat is ránk hárul! Véleményem szerint továbbra is célszerű ránézni a tervezetre azokban az esetekben, ahol családi kedvezmény kerül igénybevételre, hiszen a NAV csak a kifizetők bevallási adataiból tud dolgozni, előfordulhat – pl. megosztás okán, vagy mert csak késve nyilatkoztunk a munkáltatónak -, hogy a bevallási tervezet nullás végösszege ellenére visszaigényelhető adó, esetleg járulék keletkezhet!

Mindezek után mindenkinek eredményes munkát, haladós szép napokat, fennakadás mentes elektronikus rendszert kívánok!

***

5percAdó konferenciaajánló:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM