Hétindító – 1. hét

Újévi teendők, jó tanácsok

Üdvözletemet küldöm Mindenkinek 2018-ban! Mindenkinek eredményekben gazdag, ellenőrzésmentes, boldog új évet kívánok! Remélem mindenki kipihente magát! A héten gőzerővel kell visszaeveznünk a munka vizeire, hiszen nyakunkon a negyedik negyedévi zárás, és közben záródott az év is, tehát lassan fel kell készülnünk a zárlati feladatokra is!

A bérszámfejtés az egyik első, és legfontosabb teendőnk! Bár a 12-i járulék bevallási határidő még csak jövő hét vége felé érkezik, muszáj a szokásosnál is korábban a számfejtési feladatokhoz hozzákezdenünk, egyrészt mert kiemelten fontos, hogy a munkabérek 10-ig kifizetésre kerüljenek, hiszen csak ebben az esetben számítanak a 2017-es év jövedelmének, másrészt pedig az évváltás okán muszáj már a 2018-as bérekre, nyilatkoztatásokra is rátérni, és idejekorán bekérni ezen adatokat a partnereinktől! Fontos felhívni ezekre a tényekre a partnereink, ügyfeleink figyelmét is!

Én ekkortájt szoktam felhívni a figyelmet a munkaszerződés módosítások fontosságára is (és mellékelve elküldöm  az aktualizált nyomtatványmintákat is!) Át kell számolni a szabadságokat, újra be kell kérni az adónyilatkozatokat (pl. családi kedvezmény, költséghányad nyilatkozat stb.).

Maga a járulékbevallás benyújtása a jövő hét végére esik, az alábbiak szerint:

  • 1758-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 1708-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozaton előremutatóan nyilatkozatot tett!

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról, ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás komolyan érint, érinthet. Gondolok itt például az áfa kulcsokra, Art. változásokra, minimálbérre stb.

És ha már az Art.-nél tartunk, fontos tudni, hogy a külföldi bankszámlaszámokat 2018.01.31-ig be kell majd jelenteni az adóhatóságnak.

Az új évben vészesen közeledik a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra, léptek-e határértéket, mert ha igen, akkor elvileg az éves bevallás benyújtása is 20-án határidős. Nem feledkezhetünk meg a cégautó adó és társasági adó előlegek, valamint a termékdíjas bevallási határidőkről sem.

Pénzmosási szabályzat ügyében még mindig semmi hír, így türelemre intek mindenkit!

Kellemes, haladós hetet, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!