Hétindító – 6. hét

Készüljünk a járulékbevallásokra

hétindító

Sajnos vészes sebességgel fogy az időnk a beszámolókig, már február van,  és még addig is rengeteg sok teendőnk van. A mai reggeli Kávé (igen nagybetűvel!) mellett tekintsük át mi is vár ránk a héten.

A jövő hét elejére, 14-re határidős a járulékbevallások előkészítése zajlik,

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól)

A fentiek elkészítése közben figyelemmel kell lennünk az év eleji jogszabályváltozásokból, béremelésekből, esetleges átsorolásokból eredő változásokra is!

Időt és gondot kell fordítanunk a befutott nyilatkozatok rögzítésére és ellenőrzésére, a korábbiakban figyelembe vett járulékkedvezmények áttekintésére, módosítására, ha az szükséges. Bár elsősorban nem a mi feladatunk – szerintem munkáltatói kompetencia – az éves szabadságolások meghatározása, a munkaszerződések módosítása ott ahol ez szükséges. Azokon a helyeken ahol a szabadságok kiadását nem a törvény adta keretek közt kívánják a felek végrehajtani, erről külön megállapodás kell, hogy szülessék, véleményem szerint évről évre újra.  Ez több területen fontos és indokolt is lehet! Irodánkban bevett gyakorlat, hogy év elején a munkaszerződések módosításához mintát küldünk partnereinknek, rájuk bízva a kitöltés felelősségét, és minden évben újra egy munkaszerződés és belépéshez szükséges összes iratminta is kiküldésre kerül részükre, segítendő a munkájukat!

E hó 14-ig nem szabad megfeledkeznünk az NY-es nyomtatvány benyújtásáról, ott, ahol erre lehetőség van, és élni szeretnénk vele! (pl. civil szervezetek, egyéni vállalkozók a 08-as járulékbevallás tekintetében stb)

Bokros teendőink közben már készíthetjük a KATA-sok bevallásait is, és az éves áfa bevallások is lassan a körmünkre égnek.

Az adóhatóság már karbantartotta áfa gyakoriság miatt a törzsadatokat, megérkeztek már az értesítők is, így  aki még nem tette meg, itt az ideje ellenőrizni, a nyilvántartásainkon átvezetni az idei évi áfa gyakoriságot, és egyúttal a gyakoriságot váltó cégeket erről valamilyen – lehetőleg írásos – formában tájékoztatni.

Mindenkinek haladós szép napokat, akadálytalan bérszámfejtést, fennakadás nélküli ügyfélkapus  rendszert, és gyorsan megérkező nyugtákat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!