Hétindító – 5. hét

Január 31-én határidős: adó- és járulékigazolások kiadása, fejlesztési tartalék felhasználás ellenőrzése, környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos bejelentkezések

fejlesztési

Habos kávés jó reggelt kívánok mindenkinek! Annak ellenére, hogy héten “központi” beadási határidők nem igen vannak, rengeteg a teendőnk! Tekintsük hát át, mire is kellene sort keríteni pár napon belül!

Adó- és járulék igazolások kiadása

A holnapi nappal vége a januárnak,  január 31-ére határidősek az alábbiak:

  • előző évről szóló személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges  igazolás kiadása (M30), annak ellenére is ki kell adni az igazolást, hogy a NAV bevallási tervezetet készít, az igazolás kiadás tekintetében ennek ellenére nincs változás!
  • az előző évről szóló járulékigazolás kiadása,
  • egyes K-s adatszolgáltatások benyújtása, (pl.súlyos fogyatékosságról kiállított igazolások stb.)

Nézz a fejlesztési tartalékok körmére!

Egy fontos dolog, amiről – tapasztalatom szerint – hajlamosak vagyunk megfeledkezni, a fejlesztési tartalékok kérdése! Azon esetekben, amikor a fejlesztési tartalékot nem használtuk el a törvény által előírt időszakon belül, akkor az adóalanynak az adót késedelmi pótlékkal növelten a negyedik adóévet követő első adóév első hónapjának utolsó napjáig kell megfizetnie, annak ellenére, hogy a bevallásra csak majd a XX29-es bevallás keretein belül, az arra irányadó határidőben kell sort keríteni. Tehát naptári évvel dolgozó üzleti éves adózók esetében ez január 31-ét jelenti! Amennyiben a fejlesztési tartalékot annak egészében nem, de részben annak célja szerint felhasználta, akkor természetesen csak a fel nem használt rész tekintetében kell számolnunk az arra jutó adóval és annak késedelmi pótlékával. Naptári éves adózó esetében a késedelmi pótlék számítása annak az évnek a bevallására előírt határidejétől számítandó, amikor a kedvezmény figyelembe vételre került, és a lejárat évének december 31 napjáig tart.

Fókuszban a környezetvédelmi termékdíj

A január 31-i dátum a környezetvédelmi termékdíj szempontjából sem elhanyagolható! 

Ez a dátum a határideje

  • az átalány termékdíj hatálya alá történő bejelentkezés (legyen ez az eddigi átalány, vagy a gépjármű forgalmazók által használható átalány jogcím)
  • az egyéni hulladékkezelés hatálya alá történő bejelentkezés, 
  • a készletre vétellel  vagy az általános szabályok figyelembevételével történő termékdíj megállapítás- és fizetés hatálya alá történő bejelentkezésnek

 A határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs! Nyomtatványa: a XXTKORNY 

Egyéb teendők

És természetesen a héten már gondunk kell legyen a bérszámfejtési feladatok előkészítésére is, új bér, új szabályok tükrében emberkéről emberkére haladva át kell tekintenünk a paramétereket! 

Még egyetlen gondolat – bár úgy gondolom nem feltétlen könyvelés – a NEBIH élelmiszerlánc felügyeleti díj második részletét is január 31-ig kell megfizetni!

Az előttünk álló határidő zivataros időkre mindenkinek kívánok kitartást, sok energiát, és azt, hogy az Ügyfélkapu és barátai legyenek velünk. Jövő héten ismét találkozunk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!