Hétindító – 49. hét

Feltöltési típushiba, 15NAHI, számlázóprogramok, termékdíj változások

Véget ér a héten a november is, megkezdődik az év utolsó hónapja, mely az adventi időszak készülődésével együtt nekünk könyvelőknek rengeteg plusz feladatot is generál… Ehhez mindenkinek kitartást kívánok!

Mivel ezen a héten még viszonylag december elején vagyunk – bár a hétvégén már megérkezik a Mikulás – érdemes a bérszámfejtési feladatokat a puttonyából már idejekorán kivenni :), hogy a többi, kicsit később határidős dolgainkkal haladhassunk!

A decemberi hónap elején már érdemes adófolyószámla kontrollt tartani azon ügyfeleknél, akik adótartozás esetén hátrányos helyzetbe kerülhetnek. Tudom, hogy ezt más sokszor mondtam, de nem győzöm eléggé hangsúlyozni! Ha nem szólunk időben, akkor természetesen felmerülhetnek felelősségi kérdések is!

December nem múlhat el feltöltési kötelezettség nélkül, így nem feledkezhetünk meg érintett ügyfelek körének feltérképezéséről, tehát az EVA-sok, a reklámadóban, egyes szektorális adóval (pl. pénzintézetek különadója), innovációs járulékkal érintettek, és természetesen a normál társasági adó hatálya alá tartozók esetében.

Társasági adó tekintetében azok válnak kötelezetté, akiknek az adóévet megelőző adóévben az árbevételük a 100 millió forintot elérte. A társasági adó feltöltésére kötelezett adózók iparűzési adó tekintetében is feltöltésre kötelezettekké válnak. Természetesen egyes feltöltési kötelezettségekhez bevallási kötelezettségek is kapcsolódhatnak, pl. társasági adó, iparűzési adó tekintetében!

Társasági adó feltöltésnél típushibaként szokott előfordulni az egyébként negyedéves adóelőleg fizetőknél, hogy a negyedik negyedévi adóelőleg befizetésével nem kalkulálnak a cégek, holott ebben a kötelezetti körben a negyedéves adóelőleget is decemberben kell megfizetni, így abban az esetben is lesz fizetési kötelezettség, ha a feltöltési bevallásban nulla szerepel!

Feltöltésre való kalkuláció elkészítésekor már figyeljünk arra, hogy jelentősen változtak a minimumadó szabályai!

A társasági adó tekintetében hívom fel a figyelmet a szabályozásban újként megjelenő növekedési adóhitel lehetőségére, melyhez – annak választása esetén – már bevallás benyújtási kötelezettség társul, a nyomtatványa a 15NAHI lesz!

Természetesen a feltöltés körüli munkálatok közben nem hunyhatunk szemet az egyes adózási mód váltások, az áfahoz kapcsolódó változásjelentések és a termékdíj előleg felett sem!

A 2016-os adótörvények zöme gyakorlatilag kihirdetésre került, így lassan elkezdhetjük az ügyfeleink tájékoztatását erről! Fontos tájékoztatni őket a számlázóprogramokkal kapcsolatos követelményekről, tekintve, hogy azoknak 2016. január elsején már meg kell felelniük! Én erről a múlt hét folyamán körlevélben már tájékoztattam őket!

Termékdíj tekintetében – tudom, hogy ez nagy mumus könyvelő körökben – kardinális változás nincs, a záradékolási kötelezettség zöme megszűnik, bevezetésre kerül viszont a gépjármű (motor is) importőrök és gyártók körében a termékdíj átalány fizetés lehetősége, kicsit eltérő szabályokkal a normál átalány termékdíj fizetéstől! Ebben a körben viszont az a tapasztalatom, hogy az érintettek zöme jelenleg nem kezeli a termékdíj kérdését, holott kötelezett gumiabroncs, elektronika, és akár kenőolaj tekintetében is. Azon ügyfelek, akik jövőre az átalányt kívánják alkalmazni, már az idén rendbe kell, hogy tegyék a múltat, ugyanis ellenkező esetben jogszerű átalány bejelentkezés nem tehető! Tehát kérek mindenkit, akik ilyen típusú ügyfelekkel van kapcsolatban, erről tájékoztassa őket!

Minden kollégának kellemes ünnepi készülődést, zökkenőmentes évzárásra való felkészülést kívánok addig is, míg jövő héten ismét találkozunk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM