Hétindító – 48. hét

Lássuk heti előkészületeinket

hétindító

Lassan közeledve a Karácsonyhoz, és a jelenleg fennálló helyzetre tekintettel könyvelőként egy igen sok feladattal tarkított bő egy hónap előtt állunk, annak ellenére. hogy az előttünk álló hét viszonylagos nyugalmat ígér! Nézzünk tehát körül, mi az, amivel haladnunk kell!

A héten – a munkánkat meggyorsítandó – már bekérhetőek a jelenléti adatok, így talán kicsit korábban elkészülhetünk a szokásos bérszámfejtési munkálatokkal, és a bevallások elő- és elkészítésével.

Amire biztosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státusz-beli váltások (civileknél lehetőség az alanyi mentesség alá bejelentkezni a tevékenység jellegére tekintettel mentes választás helyett, illetve például alanyi mentesség helyett áfa státuszválasztás, vagy fordítva, ha a feltételek fennállnak);
  • áfa “módszerek” közti választás (például pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.);
  • jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet;
  • különböző nyereség adózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (például érdemes-e váltani KATA-ra, KIVA-ra), esetleg onnét visszajönni, a KATA jelentős változásai miatt minden KATA-s ügyfelünknél célszerű végig futni, mi is a legoptimálisabb számára;
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek;
  • adófolyószámla kontroll (különösen KATA-soknál, civil szervezeteknél!);
  • és természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett. (Adóegyetem 2021)

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni. Az viszont tény, hogy nem tartozik véleményem szerint a közvetlen kötelezettségeink közé a gazdaságossági számítások egy részének elvégzése, viszont a számaikat mi látjuk, a főkönyveiket mi tudjuk igazán értelmezni, és az a tapasztalatom, hogy egy-egy esetben amikor úgy látjuk, érdemes számolni, ezt az ügyfél tőlünk kifejezetten jó néven veszi, és talán érezve a törődést kicsit nagyobb megbecsülést kapunk. Mindennek ellenére a nagyobb időigénnyel rendelkező gazdaságossági és adóoptimalizációs számítások bonyolultak is lehetnek, akár egy kisebb fajta évzárást is igényelhetnek, ilyen esetekben az ügyfélnek díj megjelölése mellett felajánlhatjuk a több adózási módszer melletti adóterhelés kiszámítását!

Egyre inkább azt látom, a kisebb cégek ügyvezetői is – ha lassan is – de ébredeznek, már tudják, hogy nem mindig az elsőre olcsónak tűnő megoldás a legolcsóbb, és ha segítségükre vagyunk az adójuk optimalizálásánál, hallgatva tanácsainkra, hajlandóak változtatni, amelynek a gyümölcsét élvezve egy tartós, megbízható alapokon nyugvó ügyfél – könyvelő kapcsolat alakítható ki velük.

Mindenkinek haladós napokat, jó egészséget, zökkenőmentes működő ügyfélkapus rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!