Hétindító – 45. hét – Suller Kriszta

Járulékbevallások elkészítése esedékes a héten, a késedelmi pótlék előírásokat ellenőrizzük ügyfeleinknél

esedékes

Üdvözletem ezen az őszies reggelen! Javaslom kávé helyett a meleg tea fogyasztását, hogy kellemesen induljon a nap és a hét! Közeleg az év vége, egyre közelednek az ünnepek is, így a sok teendőnk mellett lassan erre is fel kell készülnünk!

Bérszámfejtés 

A jövő hét hétfőre esedékesek (hétvégi határidő miatt) a járulékbevallások és a hozzá kapcsolódó befizetések! 

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

sedelmi pótlék az adófolyószámlákon

És ha már utalniuk kell, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy november 15-tel írják elő az adóhatóságnál a késedelmi pótlékokat, melyeket szintén át kell utalni, maradt pár napja kiküldeni ezeket az értesítőket!

Nézd meg a pótlékrészletezőt!

Az EBEV rendszeren keresztül célszerű minden cégre lekérni a pótlékrészletezőt is, és legalább két-három pillantást vetni rá, többször előfordul ugyanis, hogy egy-egy önellenőrzés, vagy egyéb korrekciós tétel nem megfelelően pótlékolódik a részükről. Ha ilyet észlelünk, ennek felülvizsgálatát folyószámla egyeztetés keretében tehetjük meg. Én a pótlékrészletezőt is kiküldöm mindazon partnereknek, ahol ez az összeg jelentős – lássák ők is, miből is adódik ez a kötelezettség. Különösen fontos lehet a pótlék értesítés a civil szervezeteknél, közhasznú jogállású non-profit gazdasági társaságoknál, hiszen náluk jellemzően ritkábban foglalkozunk ilyen kérdésekkel, ugyanakkor ha fordulónapon adótartozásuk van, legyen ez ezer forint késedelmi pótlék, vállalkozási tevékenység esetén akár jelentős adóalap növekedéssel is kell számolni!

Érkeznek a bizonylatok az ÁFA -bevalláshoz

A hét másik témája, a havi áfa bevallásokra való felkészülés, melynek határideje 20-a lesz! Figyeljünk arra, hogy negyedévet követő hónap lévén előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk havi áfa bevallóvá vált értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státusz váltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik. 

Változóban az adótörvények

Mindezeken túl már készülhetünk a jövő évi törvény változásokra, felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell, ki hogy áll a leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból még az idén átjelenteni, változás jelenteni. 

Minimálbér emelés – talán még az idén…

A médiát figyelve napirenden van a minimálbér és a garantált bérminimum szokásostól eltérő, már decemberre vonatkozó emelésének kérdése is. Kísérjük e tekintetben kiemelt figyelemmel a híradásokat és a Magyar Közlönyöket!

Kellemes, haladós hetet, működő ügyfélkaput kívánok! 

***

Teljesítsd a 2023. évi kreditpontjaid most! Választ a 3 képzési forma közül a számodra legfelelőbbet! >>

Aktuális konferenciáink! >> 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!