Hétindító – 44. hét

Készüljünk elő a feladatokkal

Köszöntelek benneteket ezen a már ősziesnek mondható reggelen! Remélem, mindenki a meleg habos kávéját kavargatja soraim olvasása közben! Nézzük hát, mit is csinálunk ezen a szokásosnál rövidebb héten…

A hét határidőszegénynek ígérkezik, de nálunk könyvelőknél – mondanom sem kell – mindig van teendő. Sajnos gőzerővel közelít az évvége, így az egyik legdolgosabb időszakunk elé nézünk. Ennek ellenére a közeledő hosszú hétvégén lehetőség szerint mindenki pihenjen, amennyit tud!

Ezen a héten – a következő időszakot megkönnyítendő – már elkezdhetjük a bérszámfejtési munkákat előkészíteni, szép lassan bekérni a jelenléti íveket, illetve az állandóan gondot okozó nullás adattartalommal kötelezően benyújtandó 08-as járulékbevallások köre ebben az időszakban hatékonyan előkészíthető.

Amivel folyamatosan foglalkoznunk kell tehát, hogy ki hányadán áll a leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változást jelenteni.  Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a feltöltésre kötelezett cégeknek, hiszen egy-kettőre itt a határidő e tekintetben is. (Tudom a társasági adó szempontjából a feltöltés már irreleváns, de továbbra is fel kell tölteni az iparűzési adót az érintett cégeknél!)

Mindezeken felül én ezen időszakban szoktam ismét egy alapos folyószámla kontrollt is tartani minden ügyfélnél. Egyrészt ránézni, hogy hogyan is fizet, hogy minden a helyén van-e, másrészt eleget téve a tájékoztatási kötelezettségemnek, ezeket ki is küldjük részükre. Nagyon jól működik évek óta, hogy akinél lehetőségeink engedik, már ezen folyószámla alapján elkezdjük a főkönyvi egyeztetéseket, így egyrészt a záráskor sokkal könnyebb dolgunk van, másrészt még időben felfedezzük az esetleges eltérések okát, van idő átvezetni, önellenőrzést benyújtani, ha az szükséges. KATA-s ügyfelek, civil szervezetek számára ez kiemelt jelentőséggel bírhat!

Ezen időszak alatt elkezdem az ügyfeleink törzsadatát is letölteni és átnézni, hogy lássam, kinél van esetlegesen szükséges változás bejelentési kötelezettség, gondolva itt a jövőre vonatkozó bejelentésekre is. Például MNB, EKB árfolyam választás áfa szempontjából, alanyi mentesség alá átjelentkezés, ingatlanokkal kapcsolatos változás bejelentések stb. Fontos megnézni azt is, lévén negyedévet zártunk nem is olyan rég, hogy van-e olyan ügyfél, aki ÁFA bevallás gyakoriság szerint negyedéves maradt ugyan, de az összesítő nyilatkozat tekintetében havi gyakoriságúra váltott. Mostanra ennek már a törzsadaton is tükröződnie kell!

Mindenkinek kellemes munkát, kitartást kívánok az évből még hátralévő időszakra! Civil szervezeteket könyvelőknek, vezetőknek ajánlom a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében november 4-én sorra kerülő civil konferenciánkat, ahol a számvitelt és adózást vesszük alaposan górcső alá! Jelentkezés >> Civil szervezetek a számok tengerén – avagy számvitel és adózás civil módra

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!