Hétindító – 43. hét

Év vége előtt, negyedév után...

Köszöntelek benneteket a negyedéves zárás után, egy viszonylag nyugalmasnak ígérkező hét kezdetén. Remélem, a hétvégét mindenki pihenéssel és kikapcsolódással töltötte, és bízom benne, hogy mindenkinek jól jön majd az a „plusz egy” óra!

A hét határidőkben szegénynek ígérkezik, de nálunk, könyvelőknél mindig van teendő. Gőzerővel közelít az évvége, így az egyik legdolgosabb időszakunk elé nézünk.

Ezen a héten – a következő időszakot megkönnyítendő – már elkezdhetjük a bérszámfejtési munkákat előkészíteni, bekérve a jelenléti íveket. Ebben az időszakban hatékonyan elkészíthetők az állandóan gondot okozó nullás adattartalommal kötelezően benyújtandó 08-as járulékbevallások is.

Amivel folyamatosan foglalkoznunk kell, hogy melyik ügyfelünk hányadán is áll leadott iratanyagával, hol tart eredményügyileg, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egyeseknél adóoptimalizációs célból még az idén célszerű bejelentést, változás bejelentést tenni. Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a feltöltésre kötelezett cégeinknek is, mert e tekintetben is egy-kettőre itt a határidő.

Folyamatosan napirenden kell tartani a jegyzett tőke emelési kérdéseket, és a civilek alapító okirat, alapszabály módosítási kötelezettségét is. Javasolható, hogy amelyik ügyfél még nem tett lépéseket ez ügyben, az kapjon erről írásbeli tájékoztatást.

Pénztárgépes frontos is folyamatosan résen kell lenni, mert, bár a kézirat zárásakor még nem fogadták el, de készül a rendelet az újonnan pénztárgép használatra kötelezettek részére, annak érdekében, hogy támogatással szerezhessék be kasszáikat.

Mindezeken felül, én ebben az időszakban szoktam minden ügyelemnél ismét egy alapos folyószámla kontrollt tartani, vizsgálva azt, hogy egyrészt hogyan teljesíti adófizetési kötelezettségét, másrészt eleget téve tájékoztatási kötelezettségemnek is. Nagyon jól bevált praktika évek óta, hogy azoknál az ügyfeleknél, akiknél a lehetőségeim engedik, már e folyószámla alapján elkezdem a főkönyvi egyeztetéseket. Ennek köszönhetően záráskor sokkal könnyebb dolgom van. Másrészt még időben felfedezhetem az esetleges eltérések okát, van időm átvezetni, vagy akár önellenőrzést is benyújtani, ha az szükséges.

KATA ügyfeleinkre is kiemelten figyeljünk, mert mindjárt itt van december 31-e, amikor is – ha ezt a státuszát tartani szeretné – nem lehet 100 ezer forintot meghaladó összegű adótartozása.

Ebben az időszakban indokolt ügyfeleink törzsadatát is letölteni, vizsgálva azt, hogy szükséges-e esetleg valamilyen változás bejelentést tenni. Gondolok itt a jövőre vonatkozó bejelentésekre is, mint például MNB, EKB árfolyam választása áfa szempontjából, alanyi adómentesség választása, ingatlanokkal kapcsolatos változás bejelentések stb.

Mindenkinek kellemes munkát, kitartást kívánok az év hátralévő részére!

Jövő hónap elején pedig szeretettel várlak konferenciámon! Ha érdekelnek a civil szervezetekkel kapcsolatos számviteli és adózási kérdések, akkor jelentkezz 2016. november 2-ig kedvezményesen a Civilek a jogszabályok tengerén, avagy számvitel és adózás civil módra 2016. november 9-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!