Hétindító – 42. hét

Negyedév

hétindító

Köszöntelek benneteket így egy zűrös hét után, remélem már egy viszonylag nyugalmasnak ígérkező hét kezdetén. Remélem a negyedévi hajrá zömét már múlt héten letudtátok! Javaslom egy nagy csésze forró csokoládét fogyasztását, míg soraimat olvassátok!

Talán vagyunk páran, akinek még van hátra pár teendő, október 20-ára az alábbi bevallások, beadványok benyújtása esedékes:

Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések:

  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor).
  • “Háromnegyedév” célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés.
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, stb.).
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

A fentieken túl, egyes kisebb adózói kört érintő kérdések esetében is keletkezhet bevallási és befizetési kötelezettség, gondolok itt például az innovációs járulékra.

Sajnos gőzerővel közelít az évvége, így az egyik legdolgosabb időszakunk elé nézünk.  Nézzük át, miképp is tehetjük ezt könnyebbé:

Amivel folyamatosan foglalkoznunk kell, hogy ki hányadán is áll leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni.

Folyamatosan, egyre nagyobb figyelmet kell szentelnünk az alanyi mentes ügyfeleink iratanyagára. Ők az a réteg, akiket sokszor nem lehet havonta iratanyag leadásra “kényszeríteni”, így előfordul, hogy az alanyi mentes értékhatárt átlépik anélkül, hogy tudnánk róla, jelentős többletmunkát generálva ezzel nekünk, és maguknak is! Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az év közben kezdő alanyi mentes KATA-S vállalkozásokra, hiszen ott az alanyi mentes áfa keretet napra, míg a KATA keretet hónapra kell arányosítani

Mindezeken felül én ezen időszakban szoktam ismét egy alapos folyószámla kontrollt is tartani minden ügyfélnél, egyrészt ránézni hogy hogyan is fizet, hogy minden a helyén van-e, másrészt eleget téve a tájékoztatási kötelezettségemnek, ezeket ki is küldjük részükre. Nagyon jól működik évek óta, hogy akinél lehetőségeink engedik, már ezen folyószámla alapján elkezdjük a főkönyvi egyeztetéseket, így egyrészt a záráskor sokkal könnyebb dolgunk van, másrészt még időben felfedezzük az esetleges eltérések okát, van idő átvezetni, önellenőrzést benyújtani ha az szükséges. KATA ügyfeleinkre kiemelten figyeljünk, hiszen egy-kettőre itt a december 31., amikor  – ha ezt a státuszát tartani szeretné – fő szabály szerint nem lehet 100 ezer forintot meghaladó mértékű adótartozása. Tudom, hogy a törlésről szóló határozat megérkezéséig lehetősége van a hátralékát rendezni, mégis talán fontos, hogy tudjon róla, mivel is áll szemben, vagy mivel járhat, ha nem fizet időben.

Ezen időszak alatt elkezdem az ügyfeleink törzsadatát is letölteni és átnézni, hogy lássam, kinél van esetlegesen szükséges változás bejelentési kötelezettség, gondolva itt a jövőre vonatkozó bejelentésekre is – pl. MNB, EKB árfolyam választás áfa szempontjából, alanyi mentesség alá átjelentkezés, ingatlanokkal kapcsolatos változás bejelentések stb.

Mindenkinek kellemes munkát, kitartást kívánok az évből még hátralévő időszakra!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!