Hétindító – 42. hét

A harmadik negyedév zárására készülvén

Habos kávés napsütéses jó reggelt! Az október hónap határidőkben bővelkedik, így van teendőnk bőven, de mielőtt „nekiveselkednénk” tekintsük át, mire célszerű sort kerítenünk a héten!

Október 14-re, azaz mára határidős:

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Természetesen nem hanyagolhatjuk el a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinket sem! A saját cégeink is cégek, „mint a suszternek a cipője…” fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 14-re határidős! Nem maradhat el a KATA és az átalányadó előlegek befizetése sem!

Bár október 20. hétvégére esik – így határidőssé csak 21-én válik – ennek ellenére igyekezzünk lezárni a héten a negyedévet, hogy az a pár nap nekünk is pihenéssel telhessen!

Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések összegezve:

  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor).
  • “Háromnegyedév” célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés.
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

A fentieken túl – egyes kisebb adózói kört érintő kérdések esetében is keletkezhet bevallási és befizetési kötelezettség, gondolok itt például a NETA bevallásra, az innovációs járulékra stb.

Tekintettel arra, hogy lassan ez az év is véget ér, az áfa szempontjából alanyi mentes ügyfeleink, KATA alany ügyfeleink iratanyagát sem hanyagolhatjuk tovább, muszáj megnéznünk ki hányadán áll a 12 millió forintos áfa bevételi küszöbbel, esetleg a 12 milliós KATA  kerettel, különös tekintettel az év közben kezdőkre!

Civil szervezetek figyelmét felhívom az EGYAD nyomtatványra, melynek segítségével az idén is kérhetnek adatot az adóhatóságtól a tekintetben, hogy ki is ajánlotta fel részükre adója 1%-át. Természetesen a lista biztosan nem lesz teljes, ugyanis csak azon adóalanyok adatait ismerhetik meg, akik felajánláskor ezt engedélyezték a megfelelő kódkocka bejelölésével! Az idei évben nekik felajánlott 1%-ok tekintetében az EGYAD nyomtatvány benyújtása október 15-ét követően ajánlott, mivel ezt a dátumot megelőző adatigénylések még a korábbi év adatait fogják tartalmazni! A nyomtatvány benyújtása folyamatos, a benyújtást követő 30. napon belül a civil szervezetek megkapják az igényelt adatokat!

Mindenkinek kellemes munkát, zökkenőmentesen működő ügyfélkaput, stresszmentes negyedévzárást kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!