Hétindító – 40. hét

Fókuszban a bérszámfejtés, felkészülés a járulék-bevallásra és a VSZJA előlegek megállapítására

Forró, habos kávés jó reggelt kívánok, így a negyedév előtti hajrá időszak első hétfőjén…. 

Október 12-re,  jövő hét szerdára  lesz határidős : 

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Természetesen nem felejtkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem! A saját cégeink is cégek, mint a suszternek a cipője, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 12-re határidős! Nem maradhat el a KATA és az átalányadó előlegek befizetése sem!

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a „volt KATA”-sok járulékbevallásaira, hiszen aki a VSZJA hatálya alá jelentkezett át, vagy az átalányadót választotta  – a választásra még nyitva áll a határidő, ennek ellenére meglátásom szerint már most is kell – 58-as bevallást beadni, illetve a 08-as bevallás beadása is kötelező, ezen a téren a KATA időszak alatt fő szabály szerint nem volt tennivaló. Átalányadósok tekintetében az 58-as bevallást helyes adattartalommal akkor lehet beküldeni, ha a tényadatok az elmúlt hónapról rendelkezésre állnak. 

És mindeközben – mivel gőzerővel közeledik a 20-a- készülnünk kell a negyedévre, így akik “unatkoznak”,  annak előkészületeivel foglalkozhatnak. 

Amit már a héten gond nélkül megtehetünk:

  • adófolyószámlák alapján a társasági adó előlegek kiközlése
  • cégautó adó bevallása és kiközlése az ügyfelek felé, ez most különösen fontos, hiszen az első emelt összegeket tartalmazó cégautó adó összegek kerülnek kiközlésre, 
  • maradék áfa iratanyagok soron kívüli bekérése az ügyfelektől
  • ott és ahol érdekes, KIVA bevallások elkészítése
  • felkészülés a termékdíj bevallások benyújtására, nyilvántartások bekérése, ellenőrzése

Már a háromnegyede eltelt az évnek, így muszáj egy pillantást vetnünk az éves áfás ügyfeleink áfa listáira is, nem lépett-e valaki értékhatárt, és nem keletkezett-e soron kívüli bevallási kötelezettsége! Tekintve, hogy az ősz közepén járunk , az alanyi mentes ügyfeleink iratanyagát is szükséges szemrevételezni, az esetleges 12 millió forintos alanyi mentes értékhatár átlépés miatt.  

Cégautó adó szempontból fontos figyelemmel lenni arra, hogy a szeptemberi teljesítményadók határidőben befizetődtek-e az ügyfeleinknél, ugyanis csak ebben az esetben vonhatóak le azok összegei a cégautó adó összegéből!

Mindenkinek eredményes, gyors negyedév zárást kívánok! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!