Hétindító – 38. hét

Helyi adók és az áfa...

Szép őszi, napsütéses vidám jó reggelt kívánok mindenkinek! Ismét egy új hétre virradtunk, és sajnos gőzerővel közelít az év vége.

A mai nap mindjárt a helyi adók befizetésének a határideje, de remélhetőleg erről legkésőbb – minden érintett ügyfeledet – a múlt hét végéig értesítetted, ha valami elmaradt volna, ma még rendbe teheted!

A héten a 20-án – elsősorban, ÁFA “névnapon” határidős:

  • havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél,
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges. Itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében,
  • áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges,
  • 1801-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Mindezeken túl más fontos, határidős teendő a hétre nem jutott, de könyvelőként mindig találunk valami rendbe tenni, pótolni valót, és ha nem, hát biztosan a hétre is jut megoldandó feladat.

Aki nagyon unatkozna, csendben elkezdheti előkészíteni a negyedéves zárásokat, ezt több cégnél már egy előzetes eredmény kalkulációval társul(hat), hiszen szeretik előre tudni, mire is számítsanak.

Amivel előre tudsz haladni:

  • éves áfa bevallók iratanyagának feldolgozása (hiszen a közeledő harmadik negyedév lévén a küszöbérték átlépés lehetősége miatt velük is kell foglalkozni),
  • cégautóadóval érintett ügyfeleknél ellenőrizni kell, hogy határidőben befizették-e az erre vonatkozó helyi adót,
  • VSZJA hatálya alá tartozóknál előlegfizetési időszak következik következő hónap 12-ig, tehát tőlük is gőzerővel be kell hajtani az iratanyagot,
  • és akinél már lehet, célszerű elkezdeni az adófolyószámla egyeztetéseket, a főkönyvi munkákat, kiemelt figyelemmel a társasági és iparűzési adó feltöltésre kötelezett cégekre!

Szeptember lévén folyamatosan napirenden kell tartani a civil szervezetek NAV 1%-os regisztrációs eljárást, ott és ahol ez releváns. A határidő jogvesztő, szeptember 30-a (hétvége miatt október 1.). A jelenleg használatban lévő nyomtatvány a XXEGYREG nevet viseli! Lassan érkeznek az 1%-os kiutalási összegek is a civilek részére, éppen ezért fontos figyelemmel kísérni az adófolyószámlájukat, hiszen adótartozás esetén könnyen visszatarthat a kiutalandó összegből az adóhatóság.

Mindenkinek eredményes munkát, csendes, haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!