Hétindító – 38. hét

Helyi adók és az áfa...

Szép őszi, napsütéses vidám jó reggelt kívánok mindenkinek! Ismét egy új hétre virradtunk, és sajnos gőzerővel közelít az év vége.

A mai nap mindjárt a helyi adók befizetésének a határideje, de remélhetőleg erről legkésőbb – minden érintett ügyfeledet – a múlt hét végéig értesítetted, ha valami elmaradt volna, ma még rendbe teheted!

A héten a 20-án – elsősorban, ÁFA “névnapon” határidős:

  • havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél,
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges. Itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében,
  • áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges,
  • 1801-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Mindezeken túl más fontos, határidős teendő a hétre nem jutott, de könyvelőként mindig találunk valami rendbe tenni, pótolni valót, és ha nem, hát biztosan a hétre is jut megoldandó feladat.

Aki nagyon unatkozna, csendben elkezdheti előkészíteni a negyedéves zárásokat, ezt több cégnél már egy előzetes eredmény kalkulációval társul(hat), hiszen szeretik előre tudni, mire is számítsanak.

Amivel előre tudsz haladni:

  • éves áfa bevallók iratanyagának feldolgozása (hiszen a közeledő harmadik negyedév lévén a küszöbérték átlépés lehetősége miatt velük is kell foglalkozni),
  • cégautóadóval érintett ügyfeleknél ellenőrizni kell, hogy határidőben befizették-e az erre vonatkozó helyi adót,
  • VSZJA hatálya alá tartozóknál előlegfizetési időszak következik következő hónap 12-ig, tehát tőlük is gőzerővel be kell hajtani az iratanyagot,
  • és akinél már lehet, célszerű elkezdeni az adófolyószámla egyeztetéseket, a főkönyvi munkákat, kiemelt figyelemmel a társasági és iparűzési adó feltöltésre kötelezett cégekre!

Szeptember lévén folyamatosan napirenden kell tartani a civil szervezetek NAV 1%-os regisztrációs eljárást, ott és ahol ez releváns. A határidő jogvesztő, szeptember 30-a (hétvége miatt október 1.). A jelenleg használatban lévő nyomtatvány a XXEGYREG nevet viseli! Lassan érkeznek az 1%-os kiutalási összegek is a civilek részére, éppen ezért fontos figyelemmel kísérni az adófolyószámlájukat, hiszen adótartozás esetén könnyen visszatarthat a kiutalandó összegből az adóhatóság.

Mindenkinek eredményes munkát, csendes, haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM