Hétindító – 33. hét

Ünneppel zárul a hét

Ezen az augusztusi reggelen köszöntök mindenkit! Remélem mindenki a kávéját kavargatva olvassa soraimat, mindeközben vegyük át, mi is vár ránk a héten.

A mai napra határidős a hétvégi 12-dike helyett – a járulékbevallások benyújtása, jelesül:

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT). Természetesen a bevallási határidő együtt jár a befizetési határidővel is!

A héten bár az áfa is csúszik a hétvégi huszadikai határidő miatt augusztus 21-re, már mindenképpen ezeken a vizeken is eveznünk kell, és talán mondanom sem kell, mennyire nehéz is “becserkészni” az ügyfeleket így nyár derekán!

Ami tehát augusztus 20. helyett 21-én lesz határidős:

  • havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél;
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges, itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében;
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges
  • 1801-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Mindeközben célszerű – az immár zömében elektronikusan elérhető – helyi adó folyószámlákkal is foglalkozni, melyen már látnunk kell a májusban benyújtott bevallások felkönyveléseit, az esetleges hibákat, anomáliákat is! Fontos azt is evidenciában tartani, hogy a gépjárművek teljesítményadója – ha azt határidőben befizetik – levonható a cégautóadóból, így az érintett ügyfelek felé – lévén, hogy közeledik a szeptember – előkészíthetünk egy tájékoztatást ez ügyben is!

Mindezeken túl lassan a szeptemberi iskolakezdésre is felkészülhetünk, és nem csak gyermekeink tekintetében mondom, hiszen itt van az iskolakezdési utalványok, támogatások szezonja, célszerű esetlegesen ezen juttatási formára felhívni ügyfeleink figyelmét.  A támogatás még most is adható, egészen december 31-ig, olyan utalvány formájában, melyből kizárólag taneszközt, ruhát vagy tankönyvet lehet vásárolni. Adóterhei: a juttatás értékének 1,18-szorosa után 15% szja és 14% eho. Ezen kedvezményes közteher megfizetése mellett minimálbér 30%-ig adható a juttatás, akár mindkét szülőnek ugyanarra a családi pótlékra jogosultságot adó gyermekre tekintettel. Természetesen ezen összeg felett is adható ilyen típusú juttatás, csak akkor a közterhek mértéke az egyes meghatározott juttatások mértékével adózik. A kifizetőnek minden esetben nyilatkoztatnia kell a szülőt a feltételek fennállásáról!

Kellemes, napsütéses hetet, és munkamentes ünnepi hétvégét kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!