Hétindító – 20. hét

Egy könyvelő élete a májusi hosszú hétvége után...

Szép tavaszi reggelt, így Pünkösd után, kedden! Sajnos ez a hét – az ünnep nyugalmán túl – nem lesz túl kellemes, nekünk könyvelőknek.  Nézzük is sorban, mi vár ránk a közel jövőben!

Május 20-án határidősek:

 • a havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól);
 • 1601-es bevallások (azoknál, ahol ez esedékes);
 • évi NETA bevallások.

A fentieken túl vannak még személyi jövedelemadóval kapcsolatos dolgok:

 • 1553-as szja bevallások az önadózóknak (nem megfeledkezve a tavaly megszűnt vagy szünetelő egyéni vállalkozók adóbevallásairól);
 • 15M29-es munkáltatói szja elszámolások;
 • 1553E bevallás, ahol javítandó tétel van;
 • 1553-as adónyilatkozat.

Az szja bevallások kapcsán engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket az adószámos magánszemélyekre. Még mindig nagyon sok kifizető nem von tőlük adóelőleget, és – szolgáltatás esetén – nem von le járulékokat, sőt nem fizet utánuk szociális hozzájárulási adót sem, annak ellenére, hogy ez kötelezettsége, hiszen a számlán eleve nem kerülhetett feltüntetésre az egyéni vállalkozó okmányirodai azonosítója, mert nincs is olyan neki. Véleményem szerint nem jó az a gyakorlat, hogy majd az adószámos magánszemély a bevallásába beteszi és pont. Hiszen a kifizető oldalán ettől még mind a levonni elmulasztott járulék és szja, mind pedig az utána fizetendő szocho tekintetében megáll az adóhiány! A kifizető ilyenkor köteles nyilatkoztatni a magánszemélyt az szja tekintetében a választott költségelszámolásról, és ezen nyilatkozatnak megfelelően kell eleget tennie az adóelőleg levonási kötelezettségének. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ilyen esetben küldjük vissza az érintett magánszemélyt a kifizetőhöz, és kérjük a számfejtés korrekcióját!

És természetesen az örök tavaszi téma a beszámoló: ismét felidézem – a korábbiakban már többször is említettem -, hogy a teljességi nyilatkozat, a főbb mérlegadatok, és a főkönyv sarokszámai az ügyfél felé mindenképpen kerüljenek közlésre, mégpedig dokumentáltan. Ez a mi érdekünk is! Ahol megvalósulhat az eredménytartalékból történő jegyzett tőkeemelés, ott célszerű erre is felhívni az ügyfél figyelmét, hiszen a most közzétett beszámoló adatai alapján 6 hónapig még megteheti évközi beszámoló készítése nélkül!

És egy pár szó a beszámoló letétbe helyezéséről, ugyanis van néhány nagyon fontos tény, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni:

 • letétbe helyezni csak a taggyűlés által elfogadott, szabályszerűen aláírt beszámolót lehet;
 • fontos a letétbe helyező személye, ugyanis ő felelős a beszámoló elfogadásának ellenőrzéséért (könyvelőként azért ezt elég érdekes feladat: olvasatomban ugyanis jelen is kéne lenni ahhoz, hogy tudjuk, mi is történt);
 • a letétbe helyező őrzi a beszámoló eredetijét és az azt alátámasztó főkönyvi analitikákat annak elévüléséig (8 évig);
 • célszerű lehet – ha már könyvelőként nyújtjuk be a beszámolót – nyilatkozatot kérni az ügyvezetőtől az elfogadás valódiságáról, és nem árt, ha van egy meghatalmazás is a kezünkben ilyenkor;
 • civileknél a meghatalmazást csatolni is szükséges azokban az esetekben, ha nem az arra jogosult nyújtja be;
 • közzétételi költségtérítés fizetési kötelezettség már nincs, civileknél pedig nem is volt soha (abban az esetben sem, ha pótlólagosan teszik közzé előző évek beszámolóit).

A beszámoló benyújtásával egyidejűleg határidős még:

 • a társasági adó (helyette nyilatkozat tehető civileknek – TAONY),
 • KIVA,
 • EVA,
 • és a helyi iparűzési adó bevallása is.

Azon szervezeteknek, melyek NEBIH (élelmiszerlánc-felügyeleti díj) bevallással érintettek, szintén számolniuk kell egy bevallással, ennek a határideje is május 31-e! Hangsúlyozom viszont, hogy ebben a bevallásban a 2016-os kötelezettséget valljuk be – igaz a 2015. évi adatok alapján -, éppen ezért elhatárolás ebben az esetben szóba se kerülhet!

Ebben a határidőktől hemzsegő időszakban tartsatok ki és az ügyfélkapu szelleme legyen velünk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM