Hétindító – 2. hét

Új minimálbér és bérminimum, KATA változás, negyedévi felkészülés, közzétételi díj eltörlés

Még egyszer mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok, remélem, vagytok páran, akik csak most kezditek a munkát a jól megérdemelt pihenés után!

A január a május után a második “kedvenc” hónapom, nem tudom, Ti hogy vagytok vele. Határidő határidő hátán, és ráadásul még negyedév is tarkítja feladataink sorát. Egyszerre élünk még a régi és az új szabályokban, és többször írjuk le a dátum elé a 2015-öt, mint a 2016-ot 🙂 , bármennyire figyelünk is!

Visszatérve a tárgyra, nézzük mit is tartogat nekünk a közeljövő!

A héten 12-re határidős a járulékbevallások benyújtása és az ebből eredő befizetési kötelezettségek teljesítése:

  • 1558-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 1508-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT, 08E)

Figyeljünk oda a kifizetések dátumára is, a január 10-e ebből a szempontból kardinális kérdés.

Célszerű lehet a bérszámfejtéssel egyidejűleg a szokásos éves igazolások kiállítása is a magánszemélyek részére. Gondolok itt a járulékigazolásra, az M30-as igazolásokra, stb. Bár az egyszerűsített foglalkoztatottaknak éves összesítőt nem szükséges kiadni, én ezt általában megteszem annak, aki kéri. Fontos még, hogy az idei bérszámfejtés is zökkenőmentes legyen – és ez hát valljuk be, jelentős többlet adat begyűjtést és rögzítést fog jelenteni, legalábbis az elején részünkre -, kezdjük meg idejekorán a nyilatkoztatást, hiszen mire mindenhonnan minden visszaérkezik, már nyakunkon lesz az idei év első bérszámfejtése.

Itt hívom fel a figyelmet, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum változása (111.000 forint, illetve 129.000 forint) miatt több esetben munkabérváltozás is lesz, melyet munkaszerződés módosítás is kell, hogy kövessen, így erre célszerű felhívni az ügyfelek figyelmét külön is! Mivel az új jogviszony bejelentéseknél már végzettségi adatok bejelentése is kötelező, így erre is kiemelten rá kell világítani az ügyfeleknél (én módosítottam a bejelentés megtételéhez szükséges adatlap tartalmát, és ezt küldöm körbe a részükre). Eddig is ragaszkodtam az írásos bejelentési kérelemhez, ezek után erre véleményem szerint még inkább érdemes hangsúlyt fektetni.

Negyedév lévén – így 12-e tájékán – nem feledkezhetünk el azon egyéni vállalkozókról sem, akik a VSZJA szabályai mentén fizetik adóikat, esetükben adóelőleg fizetési kötelezettség keletkezik e hó 12-ig.

A hét jó híre, hogy KATA alanyokra – helyi iparűzési adó tekintetében – korábbiakban vonatkozó 15-i határidő a jogszabályváltozásoknak köszönhetően, kedvező fordulatot véve, már nem ilyen szoros, az ehhez kapcsolódó változásbejelentésekre 45 napunk van.

Mindeközben, aki az amúgy határidős feladatokkal végzett, már készülhet a negyedéves áfa bevallási, termékdíj bevallási és befizetési határidőkre, nem feledkezve meg a negyedik negyedévi társasági adóelőlegek, és pl. a cégautó adó befizetési és bevallási határidőkről sem.

Fontos ezen a héten legkésőbb feltérképezni az éves áfás ügyfeleink körét is, annak érdekében, hogy kinél valószínűsíthető a határérték átlépése, hiszen azon esetekben, ahol ezen értékátlépés a negyedik negyedévben következett be, ott a bevallás benyújtására nyitva álló határidő – a küszöbérték átlépés jelölése mellett – szintén január 20.

Mindeközben lassan újra figyelnünk kell, melyik kft. emelt már jegyzett tőkét, és melyik ügyfelünknél várat ez magára. A január vége felé én még egyszer újra minden érintett figyelmét felhívom erre, a későbbi problémák elkerülése végett. Fontos ez azért is, mert egyes esetekben (pl. eredménytartalékból történő jegyzett tőkeemelés) szükséges lehet a beszámoló idő előtti benyújtása! Aki 2015-ben eredménytartalékból emelt jegyzett tőkét, ne feledkezzen el az ezzel kapcsolatos K-s adatszolgáltatásról, melynek a határideje január 31-e lesz.

Apropó beszámoló! Az év egyik jó híre, hogy a beszámolók közzétételéért már nem kell díjat fizetni, és több – nem csak adózási területet érintő – eljárási illeték és díj is eltörlésre került.

A mai napon zajlik az Év Könyvelője és Év Adótanácsadója verseny döntője, a résztvevőknek ezúton is sok szerencsét kívánok!

Az idei évhez mindenkinek kitartást, szép eredményeket, kevés bosszúságot, és ritkán karbantartott működő ügyfélkaput és EBEV rendszert kívánok :)! Az idei évben is igyekszem hasznos, fontos információkat megosztani Veletek, köszönöm az eddigi észrevételeiteket, megjegyzéseiteket – és nem utolsó sorban – a kérdéseiteket, mellyel segítitek munkámat!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!