Hétindító – 2. hét

Új év, újabb teendők...

Üdvözöllek benneteket az új esztendőben! Először is engedjétek meg, hogy mindenkinek eredményes 2017-es évet kívánjak, immáron túl a szilveszteri bulikon.

A hét második felére határidősek a bér- és járulékbevallások szokásos rend szerint (12-dikére), még a tavalyi év záróakkordjaként. Amire ilyenkor januárban kiemelten felhívom az ügyfelek figyelmét, hogy a bérkifizetés napja tekintetében mindenképpen január 10-én belül kell maradni, hogy helyes legyen mind a bevallás, mind pedig az ebből hatóságilag elkészítendő majdani SZJA bevallás tervezet is.

Január 12-én – csütörtökön – határidős az alábbi bevallások benyújtása:

  • 1658-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1608-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében. (Nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT.)

Figyelem! A 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás ugyanis a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása is, tehát azt nullás adattartalommal – az arra kötelezetteknek – mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozatot adtunk!

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról – ha korábban ezt még nem tettük volna meg -, illetve nézzük meg, kik azok az ügyfelek, akiket egy-egy változás húsba vágóan is érinthet. Gondolok itt pl. az áfa kulcsokra, online pénztárgépre, stb.

Apropó online pénztárgép: ezek újak az életükben, tehát tapasztalataim szerint hamarosan elütések, téves beütések tömkelege keletkezik, így célszerű idejekorán szólni ennek kezeléséről is egy-két szót ügyfeleinknek. Kell hozzá a megfelelő – egyébként szigorú számadás alá vonandó – „pénztárgép napi bevételének módosító tételei” elnevezésű csoda nyomtatvány. Hívjuk fel az ügyfelek figyelmét, hogy a téves nyugtát semmiképpen se dobják el! Ami még szigorú számadásra vár: a pénztárgépek! Ne felejtsük el a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett!

Több kérdés is érkezett taxisokkal kapcsolatban. Nekik ugyanis a taxiórák adómemóriáját – lévén hogy 2016-ra vonatkozik – az idén még biztosan be kell jelenteni a PTGTAXUZ nyomtatványon, így ezeket a zárásokat is be kell tőlük kérni, hogy időben megtörténhessenek a bejelentések.

Itt vagyunk az új évben, és közelít a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra: léptek-e át bevételi értékhatárt, mert ha igen, akkor – elvileg – az éves bevallás benyújtása is 20-án határidős. Aztán itt vannak még a társasági adóelőlegek, a cégautóadó, valamint a termékdíjas bevallási határidők is!

Az új évben új bérek, munkaszerződés módosítások, M30-as igazolások, stb. is várnak ránk!

Megköszönve tavalyi egész éves figyelmeteket, kérlek benneteket, hogy továbbra is segítsétek munkámat – munkánkat – észrevételeitekkel, javaslataitokkal, akár kritikátokkal. Ezek a visszajelzések fontosak nekünk, nekem… 🙂

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!