Hétindító – 11. hét

Teendőink a "csonka hétre"

hétindító

Kellemes szerda reggeli habos kávét kívánok mindenkinek, remélem, mikor ezt a Hétindítót olvassátok, verőfényes napsütés lesz! De verőfényes napsütés és tavasz ide vagy oda, sajnos nekünk haladnunk kell.

A jövő hét hétfőjére határidősek az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • XX65-ös áfa bevallások;
  • XXA60 -as összesítő nyilatkozatok.

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Felhívom a figyelmet, hogy természetesen az adózók szűkebb körét érintően is esedékessé válik, válhat néhány bevallás benyújtása, ilyen lehet például az egyes jövedéki területeket érintő bevallások stb.

A kamarai díj befizetési határideje általános esetben március 31-e, így az erről szóló fizetési értesítőt már elküldhetjük ügyfeleinknek! Kamarákkal kapcsolatosan legyünk figyelemmel arra, hogy nem feltétlen minden ügyfél a Kereskedelmi és Iparkamara tagja, hanem szép számmal sorolódtak a vállalkozások az elmúlt években  az agrár kamara tagjainak sorába!

A mai napra határidősek a hosszú hétvége és az ünnep kapcsán:

  • helyi adó előlegek megfizetése (nem csak iparűzési adó, hanem pl. építmény adó is!),
  • gépjármű teljesítmény adó előlegének megfizetése (célszerű megnézni az érkező határozatok tartalmát is, bár úgy gondolom, hogy ezt nem a könyvelő kompetenciája teljes mértékben egyeztetni),
  • XX08, valamint XX58 bevallások benyújtása és a hozzá kapcsolódó adók, járulékok megfizetése.

A NAV e-SZJA felületén már elérhetőek a magánszemélyek bevallási tervezetei, ideértve a mezőgazdasági őstermelők és a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók tervezeteit is, esetükben azonban a bevallás tervezete kiegészítést kíván, nem is válik automatikusan bevallássá! A tervezet egyik legnagyobb előnye szerintem a végén rejlik, ahol tételesen kifizetőnként látható, hogy mely cégek mennyit vallottak a magánszemély tekintetében az adóévben. Ezt célszerű összevetni a rendelkezésre álló igazolásokkal! Továbbra is elmondható, hogy véleményem szerint a legtöbb ember szakember segítsége nélkül annak megfelelőségét továbbra sem képes ellenőrizni, így ez a feladat is ránk hárul! Igaz ez az idén hatványozottan, hiszen a családosok részére érkező Szja-visszatérítés összegét is ellenőrizni szükséges! Bár véleményem szerint már évek óta célszerű ránézni a tervezetre azokban az esetekben, ahol családi kedvezmény kerül igénybevételre, hiszen a NAV csak a kifizetők bevallási adataiból tud dolgozni, előfordulhat, pl. megosztás okán, vagy mert csak késve nyilatkoztunk a munkáltatónak, hogy a bevallási tervezet nullás végösszege ellenére visszaigényelhető adó, esetleg járulék keletkezhet!

A másik fontos téma, amivel lassan foglalkoznunk kell, nehogy elmaradjon, a március 31-re esedékes XXK102-es adatszolgáltatás, melynek keretében a cégek oldaláról kell jelenteni mindazon tételeket, melyek egy-egy KATA-s partnerünk tekintetében a kifizetések meghaladták az éves szinten számított egymillió forintos összeget!

Nos mindezek után mindenkinek eredményes munkát, haladós szép napokat, fennakadás mentes elektronikus rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!