Bérszámfejtés kottája 2021

Gyakorlati útmutató a juttatások adó és járulékkötelezettségeihez

5500 Ft

Gyakorlati útmutató a juttatások adó és járulékkötelezettségeihez

Kiadás éve

2021

Kiadó

Saldo

Nyilvántartási kód

S6054/21

Oldalszám

171

Szerző(k)

Dedákné Németh Margit, Kissné Horváth mariann, Kökényesiné Pintér Ilona

A Bérszámfejtés kottája 2021 kiadvány táblázatos formában – napi munkához gyakorlati kézikönyvként – tartalmazza egy‐egy juttatás, kifizetés adó, járulék és egyéb közteher kötelezettségét.

Az előszóból:

„Ahogy évek óta minden év kezdetén, úgy idén is elkészítettük a „Bérszámfejtés Kottája 2021” kiadványunkat, amely reményeink szerint ebben a nehézségekkel teli, pandémiás helyzetben is jelentős segítséget nyújt majd a magánszemélyek részére történő kifizetések, juttatások adó- és járulék terheinek meghatározásához.

Az idei évben – a megszokottól eltérően – nem január 1-jétől született megállapodás a minimálbér-emelés mértékéről; 2021. január 28-án került kihirdetésre a február 1-jétől alkalmazandó minimálbér megemelt mértéke. Amennyiben az adókötelezettség, adómentesség a minimálbér függvénye, úgy azokat minden esetben beépítettük a kiadványunkba, így számos helyen találkozhatnak az alkalmazandó mértékek kettősségével.

A táblázatokban összegszerűen hivatkozunk arra, hogy az egyes kötelezettségeknél mely időszakra kell még a régi, és melyekre az új, 2021. februártól hatályos megemelt minimálbért alkalmazni.

A jelenlegi veszélyhelyzetben, vagy annak megszűnését követően várhatóak olyan további kormányzati intézkedések, melyek bizonyos jövedelmek, juttatások közteher kötelezettségére hatással lehetnek. Ilyen lehet például a minimálbér év közben történő változása, és előfordulhat, hogy ennek kapcsán csökkenni fog a szociális hozzájárulási adó mértéke is.

Miután az adótörvények jelentős változásokon eshetnek át még az év folyamán, a kiadványunk naprakész, pontos alkalmazásának feltétele a változások nyomon követése a jogkövető adózók részéről.

Reméljük, hogy kiadványunkkal ebben a változásokkal teli évben is segítséget tudunk nyújtani szakmai munkájuk során!”