Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

3455 Ft

Az áfalevonás, az arra vonatkozó tilalomrendszer, az áfa-visszaigénylés a hozzáadottérték-adózás rendszerének…

Kategóriák: ,
Kiadás éve

2015

Kiadó

Wolters Kluwer Kft.

Nyilvántartási kód

YOV1614

Oldalszám

192

Szerző(k)

Dr. Farkas Alexandra

Az áfalevonás, valamint az arra vonatkozó tilalomrendszer, illetve az áfa-visszaigénylés a hozzáadottérték-adózás rendszerének egyik alapvető kérdésköre.

Jelen kiadványunkban az áfalevonás és -visszaigénylés témáján belül gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük továbbá az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

A kiadvány ezen túl részletes példákkal illusztrálva tartalmazza a levonható és a le nem vonható áfa megosztására vonatkozó szabályokat, a tárgyi eszközre vonatkozó levonási és arányosítási szabályokat, illetve ehhez kapcsoltan a 2014. január 1-jével e körben hatályba lépett, a vagyoni értékű joggal kapcsolatos arányosítási rendelkezéseket is.

Tartalom:

Jogszabályi rövidítések

1. Az adólevonási jog alapvető szabályai 1.1. Az adólevonási jog keletkezése 1.2. Az adólevonás általános feltétele 1.3. Az adólevonás egyéb feltételei, a tételes levonási tilalmak rendszere 1.4. A levonható és a le nem vonható áfa megosztásának szabályai 1.5. A tárgyi eszköz és vagyoni értékű jog arányosítási szabályai

2. Az adólevonási jog tárgyi feltételei

3. Az áfa elszámolásának szabályai, a visszaigénylés 3.1. A visszaigénylés rendszere 3.2. A hatályon kívül helyezett megfizetettségi szabály