Adózási praktikák társas vállalkozóknak

Mi marad a végén?

7000 Ft

Mi marad a végén?

Kategóriák: , , ,
Kiadás éve

2021

Kiadó

Vezinfó

Nyilvántartási kód

VEZ5857/21

Oldalszám

166

Szerző(k)

Horváthné Szabó Beáta

Adózási praktikák társas vállalkozóknak

Mi marad a végén?

Egy vállalkozás útnak indítása mindig nagy dilemmát jelent. Miután legyőztük az ismeretlentől való félelmünket és hiszünk abban, amit kitaláltunk az versenyképes – miközben biztos megélhetést garantál számunkra –, fontos megismerkedni azokkal az alapvető adózási tudnivalókkal is, melyek befolyásolhatják a tulajdonos szabadon elkölthető jövedelmét.
A hagyományos adózást választó társas vállalkozók és a vállalkozásokat a háttérből segítő könyvelők, bérszámfejtők, adótanácsadók részére foglalja össze a szerző röviden, milyen típusú jövedelmek származnak a vállalkozásból és ezen jövedelmek után a magánszemélynek, vagy a társaságnak milyen adókötelezettsége keletkezik.
A kiadványában megtalálható mindazon jövedelemtípus, mely a vállalkozások működése során előfordul, nem csupán a tulajdonos, hanem a vállalkozás által foglalkoztatott személyek (ügyvezető, tisztségviselő, munkavállaló) részére teljesített kifizetésekkel együttvéve. Vannak olyan jövedelmek, melyek összege a vállalkozó jövedelemtermelő képességétől függ, de számos olyan jövedelemmel is találkozhatunk, amelyek attól függően kerülnek megállapításra, hogy a jövedelem után kinek és mennyi adót kell fizetni. Ezen jövedelmek nagyságát befolyásolják azok a jogszabályok, melyek előírják a minimálbér, vagy garantált bérminimum összegét, vagy éppen minimum adó- és járulékkötelezettséget állapítanak meg.
A mindennapi munka során, illetve a döntések meghozatalát megelőzően fontos megismerkedni az egyes adónemek (úgymint személyi jövedelemadó, járulékok, szociális hozzájárulás adó, szakképzési hozzájárulás) közötti összefüggésekkel, annak érdekében, hogy a könyvelő, bérszámfejtő, adótanácsadó segítségével mindenki megtalálja a számára optimális megoldást.
Tévedni emberi dolog, tartja a mondás, de nem árt még az adóhatósági ellenőrzés előtt felismerni a hibát annak érdekében, hogy azt kiküszöbölje a társaság. Ennek elősegítése érdekében a kiadvány utolsó fejezetében a jövedelmeket terhelő adók önellenőrzéséről, az adóhatósági ellenőrzésről és a vagyonosodási vizsgálatról található információ.
A szakkönyv az egyes jövedelmek adóterhelésének összehasonlítása mellett gyakorlati példák bemutatásán keresztül kalauzolja a kedves olvasót, a könnyebb átláthatóság érdekében számításokkal, gyakorlatban felmerült egyes kérdések megválaszolásával és néhány tipp átadásával kíván segíteni, eligazodni az adólabirintusnak tűnő jogszabályi előírások között.